Harc a fegyverexport ellen (is)

Rengeteg húsvéti tüntetést rendezett a németországi békemozgalom

Csaknem száz húsvéti tüntetést rendezett a németországi békemozgalom, a hétfőn véget ért megmozdulás-sorozaton elsősorban a német katonák külföldi bevetése és a fegyverexport ellen demonstráltak.

2014.04.21 19:54MTI
freedigitalphotos.net/Simon Howden

A hagyományos húsvéti demonstrációkon az idén az ukrajnai válság is a fő témák között volt. A zárófelvonulást Frankfurtban tartották 2500 résztvevővel, a tüntetők transzparensein egyebek között az a felirat állt, hogy "fegyverrel nem lehet konfliktust kezelni".

A szervezők első mérlege szerint a húsvéti ünnepnapok alatt országszerte 91 béketüntetést tartottak, a résztvevők száma átlagosan néhány száz körül volt.

A több száz egyesület, civil szervezet rendezésében megtartott demonstrációkon az első világháború kitörésének századik és a második világháború kitörésének 75. évfordulójáról is megemlékeztek. Németország nyugati felében a hatvanas évek elején kezdődtek a brit minta alapján szervezett húsvéti békemenetek.

A mozgalom tetőpontját a hidegháborús fegyverkezési versennyel párhuzamosan a nyolcvanas években érte el, amikor a fő követelés az atomfegyverek betiltása volt. Azokban az években százezrek vonultak az utcákra a német városokban.

A keleti tömb összeomlását követően a megmozdulások részvevőinek száma visszaesett, de 2011-ben a fukusimai atomkatasztrófa és a csernobili atomszerencsétlenség 25. évfordulójának hatására ismét tízezrek tüntettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.