Terroristák hurcolták el őket

A korábbi jelentésekhez képest sokkal több diáklányt raboltak el Nigériában

A korábbi jelentésekhez képest sokkal több, 234 diáklányt raboltak el ismeretlen terroristák a Nigéria északkeleti részén lévő iskolából.

2014.04.21 18:47MTI
freedigitalphotos.net/Naypong

A Borno szövetségi állambeli Chibok település bentlakásos iskolájából egy héttel ezelőtt raboltak el diáklányokat, de közvetlenül azután még egészen más adatok láttak napvilágot.

Az iskola vezetője akkor azt mondta, hogy az emberrablási akció pillanatában 129 diáklány volt az épületben. Később kiderült, hogy közülük tizenhatan már korábban elmentek az iskolából, további huszonnyolc lánynak pedig sikerült elmenekülnie fogva tartóitól, ők visszatértek Chibokba.

Ennek alapján még úgy tudták, hogy összesen 85 lányt hurcoltak magukkal az emberrablók. Csakhogy Borno állam kormányzója hétfőn szigorú katonai kísérettel a településre utazott, ahol a szülők elmondták neki: az iskolai hatóságok téves adatokat közöltek, valójában 234 diáklánynak veszett nyoma az emberrablás után.

A hatóságok a Boko Haram iszlamista lázadószervezetet sejtik a tömeges emberrablás mögött. Az önálló iszlám állam megteremtésére törekvő szélsőséges csoportnak az utóbbi három napon négy támadást is tulajdonítottak, közülük a legvéresebb a főváros, Abuja közelében, egy buszpályaudvaron végrehajtott merénylet volt, amely 75 halálos áldozatot követelt.

A szervezet, amelynek neve hausza nyelven azt jelenti, hogy tilos a nyugati oktatás, már több gyilkos támadást hajtott végre iskolák ellen Nigériában.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.