Ukrán válság

Szlovjanszkban tárgyalt az EBESZ

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egyik vezető képviselője Ukrajnában találkozott a szlovjanszki oroszbarát önkéntesek parancsnokával hétfőn, és a csütörtöki genfi megállapodás végrehajtásáról tárgyalt vele.

2014.04.21 16:11MTI
freedigitalphotos.net/tongdang

Mark Etherington a kelet-ukrajnai városban tudósítóknak elmondta, hogy két órán át tárgyalt Vjacseszlav Ponomarjov önjelölt polgármesterrel. Megkérdezte, hogy Ponomarjov és csoportja teljesíti-e Ukrajna és Oroszország megállapodását, és tudatta, hogy a középületeket elfoglaló aktivistákat le kell szerelni és ki kell üríteniük az épületeket.

A szeparatista vezető válaszát nem árulta el a diplomata. Szó volt a Szlovjanszkban letartóztatott emberekről, többek között a volt polgármesterről, a roma kisebbség bántalmazásáról érkezett jelentésekről és a vasárnapi fegyveres incidensről, amelyben három ember meghalt egy útellenőrző pontnál - mondta Etherington részletek ismertetése nélkül.

Az EBESZ eddig mintegy száz megfigyelőt és közvetítőt küldött Ukrajnába, és ez a szám várhatóan nőni fog.

A szervezet szóvivője elmondta, hogy a közvetítők felkeresik a szeparatisták által elfoglalt középületeket, bemutatják a csütörtöki genfi megállapodás másolatát, és elmagyarázzák azt a bent lévőknek.

A tapasztalatok vegyesek, a reakciók változatosak. Donyeckben és Szlovjanszkban keményedett a magatartás, más helyeken készségesebbek a csoportok. A közvetítők a kisebb településeken több tárgyalási szándékkal találkoznak - mondta Michael Bociurkiw.

Az EBESZ-missziót vezető Ertugrul Apakan elmondta, hogy csak hétfőn sikerült Szlovjanszk térségébe küldeniük egy 10-12 fős csoportot, amely vasárnap még visszafordult biztonsági okokból. Szerinte néhány elfoglalt középületet már kiürítettek a szeparatisták.

A keményebb szeparatisták a brit hírügynökségnek azt mondták, hogy nem teszik le a fegyvert, csak ha előbb leszerelik a nyugat-ukrajnai Jobboldali Szektort.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.