Szíria

Június 3-án elnököt választhat a polgárháború tizedelte ország

A 2011 márciusa óta tomboló erőszak és polgárháború már több mint 150 ezer ember halálát okozta, két és félmillióan hagyták el az országot

2014.04.21 13:52MTI
Forrás: youtube.com

Június 3-án tartják meg az elnökválasztást Szíriában - jelentette be hétfőn Mohamed el-Laham, a parlament elnöke.

"Június 3-ára, keddre tűzöm ki a Szíriai Arab Köztársaság elnökének megválasztását (...) a június 3-án Szíriában tartózkodó állampolgárok számára" - közölte a törvényhozás elnöke a ház ünnepi ülésén. A tisztségért indulók keddtől, április 22-től május 1-ig regisztráltathatják magukat - tette hozzá.

Szíriában a 2011 márciusa óta tomboló erőszak és polgárháború már több mint 150 ezer ember halálát okozta, két és félmillióan hagyták el az országot, és hat és félmillióan menekültek el otthonukból Szírián belül. A hétfői parlamenti ülés idején három aknagránát csapódott be a főváros központjában álló épület közelében, öt ember életét oltva ki, s többeket megsebesítve.

Bassár el-Aszad elnököt eddig - apjához, Háfezhez hasonlóan - népszavazással választották meg egyedüli jelöltként, először 2000-ben a voksok 97,29, majd 2007-ben a szavazatok 97,62 százalékával. A 2012-ben elfogadott új alkotmány most először teszi lehetővé több jelölt indulását, de a feltételek jelentősen korlátozzák azok lehetséges számát.

A törvényhozás által ez év március 14-én jóváhagyott záradék szerint a jövőbeli elnöknek az elmúlt tíz évet folyamatosan Szíriában kellett töltenie, s a jelöltnek meg kell szereznie legalább 35 képviselő támogatását a 250-ből. Ez gyakorlatilag lehetetlenné teszi külső ellenzéki jelölt indulását, és igencsak megnehezíti a belső indulóét is.

Bassár el-Aszad, aki még nem jelentette be hivatalosan jelölését, már januárban közölte egy interjúban, hogy "jó esélyek vannak" indulására. Megfigyelők szerint ha részt vesz a megmérettetésen, aligha kétséges, hogy újabb hét évre megbízást kap - más kérdés, hogy ki tudja-e majd tölteni idejét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.