Harc az iszlamistákkal

Katonák haltak meg egy tűzharcban Algériában

Legkevesebb 14 algériai katona halt meg feltehetőleg iszlamisták rajtaütése következtében a vasárnapra virradó éjjel a fővárostól, Algírtól mintegy száz kilométerrel keletre lévő Kabília hegyvidéki térségében.

2014.04.20 14:36MTI
freedigitalphotos.net/Simon Howden

Tizenegy katona a helyszínen életét vesztette, három súlyos sebesült pedig később halt bele sebeibe - tette hozzá az APS algériai hírügynökség által idézett forrás.

A katonák a Dzsurdzsura-hegy lábánál fekvő Ibudrarenben estek csapdába, amikor egy térségbeli biztonsági misszióból bázisukra visszafelé tartó buszukra "jelentős" terroristacsoport támadt rá - mondta abiztonsági forrás.

A hegyes-erdős Kabília továbbra is színtere az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) akcióinak, amely támadásokat intéz ott a biztonsági erők ellen. A múlt héten a hadsereg megölt két "terroristát" az Ibudrarennek azonos körzetben lévő Kuku falu közelében.

Algéria közel tíz éves polgárháborút vívott iszlamista felkelők ellen a kilencvenes években, miután megsemmisítették az iszlám erőknek kedvező választási eredményeket.

Az 1991-es demokratikus választásokon az Iszlám Felszabadítási Front aratott elsöprő győzelmet, a kormány azonban nem fogadta el az eredményeket, katonailag közbelépett, és betiltotta az összes pártot az országban.

Lényegében ez robbantotta ki a polgárháborút, amely főként a Fegyveres Iszlám Csoport (GIA) és a reguláris hadsereg között zajlott, de több tízezer civil is áldozatul esett a felek brutális mészárlásainak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.