Ukrán válság

Húsvéti üzenetek: a két pátriárka az ukrán válságról is beszélt

Az ukrajnai ortodox egyház Ukrajna függetlenné válása után szakadt ki a Moszkvai Patriarkátus fennhatóságát elismerő ukrán ortodox egyházból.

2014.04.20 08:15MTI
Forrás: youtube.com

Kirill moszkvai és Filaret kijevi pátriárka is kitért az ukrán válságra húsvéti üzenetében szombaton.

"Különösen imádkoznunk kell ma Oroszország és Ukrajna népeiért, hogy fivéreink és nővéreink fejében és szívében a béke diadalmaskodjon" - mondta Kirill moszkvai pátriárka. Imára hívott fel azért is, hogy "senki se pusztíthassa el a Szent Oroszországot".

"Noha Ukrajna külföld számunkra, de szellemileg és történelmileg sosem volt az" - jelentette ki. Hangsúlyozta, hogy a válság ellenére az ország továbbra is az ortodox kereszténység része. Reményét fejezte ki, hogy Ukrajnában legitim módon zajlik le majd az elnökválasztás és hogy "végrehajtják azokat a módosításokat az alkotmányon, amelyeket a nép ma kíván". Oroszországnak érdeke, hogy az Ukrajnához fűződő "elveszett kötelékek" és az együttműködés újra helyreálljanak.

Filaret kijevi pátriárka, a Moszkvai Patriarkátus fennhatóságát el nem ismerő önálló ukrán ortodox egyház vezetője ugyancsak szombaton közzétett húsvéti üzenetében arról beszélt, hogy az orosz "ellenség", amely "agressziót követett el" Ukrajna ellen, nem győzhet. "Az az ország, amely garantálta területi sérthetetlenségünket, agressziót követett el. Isten nem állhat a rossz oldalon, ezért van, hogy az ukrán nép ellensége bukásra van ítélve" - jelentette ki.

"Isten segítsen bennünket, hogy Ukrajna feltámadjon" - hangoztatta Filaret pátriárka, akinek a vezetése alatt álló ukrajnai ortodox egyház Ukrajna függetlenné válása után szakadt ki a Moszkvai Patriarkátus fennhatóságát elismerő ukrán ortodox egyházból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.