Buteflika elsöprő fölénnyel nyert

Marad a jelenlegi államfő Algériában

Elsöprő fölénnyel, a szavazatok 81,53 százalékát megszerezve nyerte meg az algériai elnökválasztást Abdel-Azíz Buteflika jelenlegi államfő.

2014.04.18 18:16MTI
freedigitalphotos.net/Vlado

A végleges eredmények szerint a második helyen végzett Ali Benflísz korábbi kormányfő 12,18 százalékot szerzett.

Az ellenzéki politikus már a csütörtöki urnazárást követően tömeges csalásnak nevezte a választást. Az előző választásoknál alacsonyabb volt a mostanin a részvételi arány a hivatalos adatok szerint 51,7 százalékos volt. Ez messze elmarad a 2009-es hányadtól: akkor 74,11 százalékot jegyeztek fel.

Egy ötpárti ellenzéki szövetség korábban a szavazás bojkottjára szólított fel demokratikus átmenetet szorgalmazva, a Barakát (Elég) nevű mozgalom pedig előre érvénytelennek minősítette a voksolást.

A 77 éves államfő annak ellenére a választás legesélyesebb indulójának számított, hogy tavaly szélütést szenvedett, és a múlt hét végén véget ért választási kampányban személyesen alig mutatkozott.

Buteflika 1999-ben került hatalomra a hadsereg segítségével, és harmadik elnökségi időszaka lejártával az ország eddig leghosszabb ideig hivatalban lévő államfőjének számít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.