Újabb heves kirohanás

Zsirinovszkij parlamenti újságírókra támadt

Parlamenti újságírókra támadt az állami dumában Vlagyimir Zsirinovszkij orosz populista politikus pénteken.

2014.04.18 15:56MTI
freedigitalphotos.net/digitalart

Az orosz liberális párt heves kirohanásairól ismert elnöke és parlamenti frakcióvezetője két újságírónőt sértegetett parlamenti sajtótájékoztatóján. Egyikük az Oroszország Ma nevű, nemrég létrehozott új állami médiavállalat tudósítója, a másik fiatal nő a magánkézben lévő Interfax orosz hírügynökség munkatársa.

A tekintélyes hírügynökség a volt Szovjetunió térségében hatalmas hálózattal rendelkezik. Az Oroszország Ma munkatársa azt kérdezte Zsirinovszkijtól, hogy érdemes-e büntetőintézkedéseket bevezetni válaszul arra, hogy a kijevi hatalom jelentősen korlátozta az orosz állampolgárok (elsősorban a 16 és 60 év közötti férfiak) beutazását Ukrajnába.

A kérdésre az orosz politikus előbb a várandós fiatal nőnek támadt, azt kiabálva, hogy "Miféle szankciók? Kedvesen kell, simogatva (bánni Ukrajnával)", miközben pártjának fiatal parlamenti képviselőit odalökdöste az újságíróhoz, hogy ölelgessék meg a terhes nőt és azt kiabálta: "Krisztus feltámadt!".

Zsirinovszkij az Interfax tudósítóját is megtámadta, amikor ő kolléganője védelmére kelt. A politikus leszbikusnak nevezte a hírügynökségi újságírót, majd azzal fenyegette meg az újságírókat, hogy kirúgatja őket állásukból. Az esetről videofelvétel is készült. A történtek nagy felháborodást keltettek az orosz sajtóban.

Az orosz parlamenti tudósítók és az Oroszország Ma médiavállalat munkatársai a törvényhozás alsóházának elnökéhez fordultak az ügyben. Szergej Nariskin utasította a duma etikai bizottságát, hogy vizsgálja ki Vlagyimir Zsirinovszkij viselkedését.

Az orosz populista politikus folyamatosan szokatlan, olykor hajmeresztő kijelentéseivel, heves kirohanásaival kelt figyelmet. Nem egy botrányt okozott a televíziós műsorokban, sőt egy élő adásban évekkel ezelőtt tettlegességig fajult a helyzet, mégis folyamatosan szerepel a sajtóban.

Az Oroszországi Liberális-Demokrata Párt a legkisebb, 56 fős képviselőcsoporttal rendelkezik az Állami Dumában, s bár ellenzéki politikai erőként tünteti fel magát, többnyire a Kreml és a kormányzó Egységes Oroszország párt irányvonalát támogatja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.