Ukrán válság

Obama szerint reményt kelt a genfi tárgyalás

"Megvan a lehetőség, a kilátás arra, hogy a diplomácia enyhítheti a helyzetet".

2014.04.18 08:12MTI
Forrás: youtube.com

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön reménykeltőnek nevezte az Oroszország, valamint az Egyesült Államok, az EU és Ukrajna diplomáciai vezetőinek az ukrajnai válság enyhítéséről született genfi megállapodását, de kijelentette, hogy Washington és szövetségesi készek újabb szankciókat bevezetni, ha nem javul a helyzet.

"Megvan a lehetőség, a kilátás arra, hogy a diplomácia enyhítheti a helyzetet" - hangoztatta az elnök a washingtoni Fehér Házban megtartott sajtóértekezletén, megjegyezve azonban, hogy a jelenlegi helyzetben semmiben sem lehet biztosra menni.

"A kérdés most az, hogy (az oroszok) valóban felhasználják-e befolyásukat - amelyet eddig bomlasztásra használtak - arra, hogy valamennyire helyreállítsák a rendet ahhoz, hogy az ukránok meg tudjanak tartani egy választást és haladást érjenek el az általuk javasolt decentralizálási reformok terén" - tette hozzá.

Kijelentette, hogy szoros konzultációkat folytat Amerika európai szövetségeseivel, és hogy a szankciók egy újabb köre áll készen arra az esetre, ha Oroszország nem segíti majd a rend helyreállítását Ukrajna keleti és déli régióiban. Az elnök csütörtökön Angela Merkel német kancellárral és David Cameron brit kormányfővel egyeztetett.

Obama szerint a nyugati vezetők az elkövetkező napokban mérlegelni fogják Oroszország lépéseit, mielőtt meghoznák döntésüket. Reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező napokban áttörés érhető el, ugyanakkor, a korábbi tapasztalataira hivatkozva úgy vélekedett, hogy arra nem lehet biztosan számítani.

"És készen kell állnunk arra, hogy ténylegesen képesek legyünk válaszolni, ha az oroszok továbbra is folytatják beavatkozási kíséreteiket Kelet- és Dél-Ukrajnában" - nyilatkozott az elnök.

Barack Obama a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az egészségügyi reform keretében 8 millió amerikai kötött új magánbiztosítást a csatlakozás első, március 31-én lejárt határidejéig. Szavai szerint az egészségügyi rendszerbe újonnan belépők 18 százaléka 18 és 34 év közötti.

Az elnök sürgette, hogy a kongresszus mielőbb fogadja el a bevándorlási rendszer átfogó reformját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.