Üzengetnek

Donyeck vs. Majdan: ki menjen előbb?

Ukrán nacionalisták és más, Viktor Janukovics egykori elnök elmozdításáért harcoló csoportok még mindig barikádokkal veszik körül a Majdant.

2014.04.18 04:25MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/meepoohfoto

Alekszandr Zaharcsenko, a kelet-ukrajnai Donyeck város önkormányzatát elfoglaló oroszbarát aktivisták egyik vezetője kijelentette, hogy addig nem hagyják el az épületet, ameddig a kormánypárti tüntetők nem számolják fel a kijevi főtéren, a Majdanon felállított táboraikat. Zaharcsenko ezt a Reuters brit hírügynökség újságírójával közölte csütörtök este.

Arra a kérdésre, hogy miként fognak reagálni a Genfben Oroszország, Ukrajna, az Egyesült Államok és az EU között létrejött négyoldalú rendezési megállapodásra, amely előirányozza a törvénytelenül elfoglalt épületek és közterek kiürítését, Zaharcsenko azt válaszolta: "ha ez alatt minden teret és középületet kell érteni, akkor a kijevi Majdannal kellene kezdeni. Meglátjuk, hogy ott mit tesznek, mielőtt meghozzuk a döntésünket".

Ukrán nacionalisták és más, Viktor Janukovics egykori elnök elmozdításáért harcoló csoportok még mindig barikádokkal veszik körül a Majdant. Sokan közülük azt mondják, csak akkor hagyják el a teret, ha elégedettek lesznek a május 25-i előrehozott elnökválasztás eredményével. John Kerry amerikai, Szergej Lavrov orosz és Andrij Descsica ukrán külügyminiszter, valamint Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtök délután megállapodott a béke és nyugalom megteremtését célzó menetrendben, s a genfi nyilatkozat néven elfogadott dokumentumban egy széleskörű nemzeti párbeszéd azonnali megkezdésére szólítottak fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.