Két nap alatt többtucatnyi embert öltek meg

A gyilkosok, rablók kihasználták a rendőrsztrájkot

Tizenkilenc embert gyilkoltak meg és rablások tucatjait követték el a kelet-brazíliai Bahia államban a helyi rendőrség sztrájkjának kezdete óta eltelt két nap alatt.

2014.04.17 20:34MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

A főváros, Salvador da Bahia utcáin csütörtökön már a hadsereg katonái és rendőrségi elitegységek járőröztek.

"Engedélyeztem a fegyveres csapatok küldését a közbiztonság megerősítésére és Bahia állam békéjének biztosítására" - írta Twitter-üzenetében Dilma Rousseff brazil elnök csütörtökön, ötvenhét nappal a brazíliai labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt.

Salvador da Bahia is a vb-nek otthont adó városok közé tartozik. A gyilkosságok mellett több gyógyszertárban, szupermarketben, műszaki áruházban és cipőboltban rablásokat, lopásokat követtek el kedd este óta, sokan kihasználják, hogy a sztrájk miatt nincsenek rendőrök az utcákon.

A helyi hatóságok közlése szerint mintegy ötven embert vettek őrizetbe. Bahia államban 400 százalékkal emelkedett a gyilkossági ráta 2000 és 2010 között. Az államban az IPEA kutatóközpont adatai szerint százezer emberre 41,1 gyilkosság jut.

Jelenleg a fegyveres erők 2500 katonája biztosítja a tartományt, ez a szám azonban a védelmi tárca közlése szerint tovább emelkedhet. A rendőrségi elitegységek kétszázötven tagja is részt vesz a járőrözésben, létszámuk a rend helyreállításáig ötezerre növelhető.

A szövetségi állam nem tudja teljesíteni a rendőrök bérköveteléseit - mondta a tartományi kormány szóvivője, hozzátéve, hogy törvénytelennek és alkotmányellenesnek tartják a sztrájkot. A brazil törvények nem teszik lehetővé a munkabeszüntetést a rendfenntartóknak.

Bahia 30 ezer rendőrének egyharmada tizenkét napos sztrájkot tartott 2012-ben, ez alatt az időszak alatt százötvenhét ember vesztette életét erőszakcselekmények következtében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.