Legalább tizenketten életüket vesztették

Megtámadták az ENSZ egyik dél-szudáni táborát, halottak

Támadás érte csütörtökön az ENSZ egyik dél-szudáni menekülttáborát, legalább tizenketten életüket vesztették és többtucatnyian megsebesültek.

2014.04.17 20:04MTI
freedigitalphotos.net/Naypong

Malak Ayuien, a dél-szudáni hadsereg szóvivője az állami televíziónak elmondta, hogy az incidens az ország keleti részén lévő Jonglei állam fővárosában, Borban történt. Az ENSZ szudáni missziójának (UNMISS) bori bázisára felfegyverzett fiatalok hatoltak be, és tüzet nyitottak az ott tartózkodó nuer etnikum tagjaira, akik a Dél-Szudánban december közepén kitört harcok elől menekültek a táborba.

A nuer kisebbségi csoporthoz tartozik Riak Machar volt alelnök is, aki Salva Kir dél-szudáni elnök legfőbb ellenlábasának számít. Az ENSZ-békefenntartók előzőleg figyelmeztető lövéseket adtak le, de a behatolók ettől sem hátráltak meg.

Az UNMISS közleménye szerint a kéksisakosok viszonozták a fegyveresek támadását, és visszavonulásra kényszerítették őket. A sebesültek között két békefenntartó is van. A dél-szudáni hadsereg szóvivője nem zárta ki, hogy tovább emelkedik a halottak száma.

Az ENSZ bori bázisa mintegy ötezer embernek nyújt menedéket. Az ENSZ-főtitkár elítélte a támadást, és felszólította a dél-szudáni kormányt, hogy tegyen azonnali lépéseket az ENSZ menekülttáborainak megvédésére. Ban Ki Mun emlékeztetett arra, hogy a kéksisakosok elleni fellépés elfogadhatatlan és háborús bűnnek számít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.