Állandó NATO-kontingenst Lengyelországba!

Félnek a lengyelek

Nem fogja elhinni, kitől tartanak a leginkább egykori északi szomszédaink.

2014.04.17 16:05MTI
Forrás: Freedigitalphotos criminalatt

A lengyelek 47 százaléka veszélyben érzi országa függetlenségét egy friss felmérés szerint, míg 41 százalékuk nem érzékel ilyen veszélyt.

1991 óta, amikor először kérdezték meg a lengyeleket biztonságérzetükről, nem volt ilyen magas azok aránya, akik féltik országuk függetlenségét - mutatott rá a felmérést végző CBOS közvélemény-kutató intézet.

December óta több mint a duplájára, nem egészen 20-ról 47 százalékra nőtt az ország függetlenségét veszélyben érzők aránya. Ez az érzés lényegében független a nemtől, végzettségtől vagy a válaszadó településének nagyságától. Mindamellett a 45 év felettiek körében gyakoribb az aggodalom, mint a fiatalabb nemzedékeknél.

Az ország függetlenségét veszélyben érzők 29 százaléka katonai fenyegetéstől tart, 18 százalékuk a politikai, 45 százalékuk pedig a gazdasági függetlenség elvesztése miatt aggódik.

Arra a kérdésre, hogy melyik országtól félnek a legjobban, a válaszadók 80 százaléka Oroszországot nevezte meg, amelyet Németország (7 százalék) és Ukrajna (4 százalék) követ. Két-két százalék az Egyesült Államokat, Fehéroroszországot és a Keletet általában említette ebben az összefüggésben, míg Észak-Koreától és az arab országoktól 1 százalék tart. 6 százalék szerint Lengyelországnak egyetlen országtól sem kell félnie.

Lengyelország NATO-tagságát a megkérdezettek 81 százaléka támogatja, és csak 5 százalékuk ellenzi. Emellett a válaszadók 64 százaléka szerint a NATO-tagság önmagában nem elegendő, azt szeretnék, ha az észak-atlanti szövetség növelné katonai jelenlétét Lengyelországban. Minden ötödik megkérdezett (21 százalék) szívesen látna egy állandó NATO-kontingenst Lengyelországban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.