Nem akarták elárulni az ukránokat

Közösségi oldalon kutakodott a kijevi tüntetők után Moszkva

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) a kijevi tüntetéseket szervezők személyes adatainak átadását követelte a legnagyobb orosz internetes közösségi oldal, a VK üzemeltetőitől.

2014.04.17 13:55MTI
Forrás: Wikipedia

Pavel Durov, az oldal nemrég lemondott vezérigazgatója a közösségi oldalon megjelent posztjában azt írta, hogy az FSZB tavaly december 13-án - gyakorlatilag a november végén indult, végül az előző ukrán vezetés februári bukásához vezető tüntetések kezdeti szakaszában - kérte ki az adatokat. A Durov által mellékelt dokumentumok szerint a titkosszolgálat összesen 39 ukrán ember adatait akarta megszerezni két törvényre hivatkozva.

Ugyanakkor Durov szerint a VKontaktye - amely később VK-ra változtatta nevét - megtagadta az adatok átadását, arra hivatkozva, hogy az orosz szervek joghatósága nem terjed ki ukrajnai személyekre. "Az ukránok személyes adatainak kiadása nemcsak törvénytelen lenne, de azon több millió ukrán elárulása is, akik megbíztak bennünk" - írta Durov.

A Facebook után Európa második legnagyobb közösségi oldalának számító, mintegy negyedmilliárd felhasználóval rendelkező VK alapítója egyúttal azt is bejelentette szerdai posztjában, hogy végleg kiszállt a 2006-ban általa alapított cégből.

"E folyamat során sok mindent fel kellett áldoznom, többek között a VKontaktyében való részesedésemet is. De nem bántam meg semmit - az emberek személyes adatainak védelme ennél sokkal többet ér" - írta.

A közösségi oldalnak már korábban is voltak problémái az FSZB-vel, tavaly például rövid időre tiltólistára helyezték a hatóságok, miután Vlagyimir Putyin államfő ellenfelei a VKontaktyén szervezték meg tiltakozó megmozdulásaikat. Durov legutóbb azzal hívta fel magára a nemzetközi sajtó figyelmét, hogy munkát ajánlott Edward Snowdennek, az amerikai titkos adatgyűjtést leleplező - Moszkvában menedékjogot kapott informatikusnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.