Délvidéken

A szerb királyi család újra a figyelem központjában

A királyi palotán két napig fordítva lengett a szerb zászló, és szinte senki nem vette észre.

2014.04.17 13:35MTI
Beli Dvor - itt jó irányba áll a zászló (forrás: Wikipedia)

A Karadjordjevic szerb királyi családdal a héten már másodszor foglalkozott a szerb média csütörtökön, amikor a Blic című napilap arról számolt be, hogy az I. Sándor király által építtetett királyi palotán, Beli Dvoron két napig fordítva lengett a szerb zászló.

A beszámoló szerint Aleksandar Karadjordjevic trónörökös és Katarina hercegnő lecseréltette a palotán lengő korábbi zászlót, az újat viszont a személyzet fordítva helyezte fel, amit a járókelőkön kívül senki nem vett észre.

A Blic arra is emlékeztet, nem ez az első alkalom, amikor bebizonyosodott, hogy a trónörökös nincs teljesen tisztában a szerb nemzeti jelképekkel. A lap példaként a szerb nyelv ismeretének hiányát hozta fel, és idézte Aleksandar Karadjordjevic egy 2004-es beszédét, amely éppen arról szólt, hogy nem szabad megfeledkezni az "eldőkről, elkődről elődökről".

Ugyanakkor hétfőn sokkal emelkedettebb hangnemben esett szó ugyanerről a családról, amikor a belgrádi felsőbíróság rehabilitálta a néhai Mária királynét. A bírói testület egyben semmissé tette azt az 1947-es kommunista határozatot, amely a jugoszláv királynét megfosztotta állampolgárságától és minden tulajdonától.

A rehabilitálási kérelmet 2013 októberében nyújtották be a leszármazottak, akik a hétfői döntést követően visszaigényelhetik az elkobzott királyi vagyont.

Mária királyné egyébként soha nem foglalkozott politikával, életét a háborús sérültek, özvegyek és árvák felkarolásának szentelte. Iskolákat és kórházakat nyitott, illetve saját vagyonából nyújtott segítséget a háborús foglyoknak és a szegényeknek. Tetteiért Charles de Gaulle francia elnök 1959-ben becsületrenddel tüntette ki.

Mária királyné 1961-ben Londonban hunyt el, földi maradványait a windsori királyi kastélyhoz tartozó Frogmore mauzóleumban őrizték tavaly májusig, amikor több családtagjával együtt a szerbiai Oplenacon újratemették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.