Feloszlatják az egységet

Hadbíróság elé állítják a Kramatorszk elől visszafordult ukrán katonákat

"Feloszlatják azt az egységet, a felelős katonákat pedig hadbíróság elé állítják, akik letették a fegyvert szerdán a kelet-ukrajnai Kramatorszk városánál a szeparatisták előtt."

2014.04.17 11:52MTI
freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnök, házelnök tájékoztatása szerint "a 25. dnyipropetrovszki légideszant dandárt - amelynek katonái gyáván viselkedtek, és hagyták, hogy a szeparatisták lefegyverezzék őket - feloszlatják, és a felelőseket bíróság elé állítják".

Az ukrán védelmi minisztérium csütörtökön közleményt adott ki a történtekről, kiemelve: az ukrán fegyveres erők 15 páncélozott deszant harcjárműve (BMD) a teljes legénységgel együtt azért adta fel a továbbhaladást és fordult vissza, hogy megkíméljék a civileket.

A tárca megerősítette, hogy a menetoszlopot szerdán Moszkva-barát érzelmű civil helybeliek tartóztatták fel a Donyeck megye északi részén lévő Kramatorszk városa előtt. Az aktivistákkal, akik között - a minisztérium állítása szerint - voltak egyenruhás símaszkos fegyveresek is, Olekszandr Svec ezredes, az ukrán hadsereg gyorsreagálású deszant erőinek parancsnoka folytatott tárgyalásokat.

"Ennek eredményeképpen az ukrán hadoszlopnak utat nyitottak a tüntetők, és a katonák harcjárműveiken - működésképtelenné tett - fegyverzetükkel együtt visszafordultak a Dnyipropetrovszk megyében lévő laktanyájuk irányába" - tudatta a tárca.

A közlemény szerint a parancsnok szavatolta, hogy a civilekre, akiket a minisztérium szerint a fegyveres szélsőségesek élő pajzsként használnak, nem nyitnak tüzet, ezért a katonák a fegyverek závárzatát átadták az útjukat elálló tüntetőknek. A védelmi tárca közölte, hogy az ukrán katonák és a helyi civil lakosok között nem történt összetűzés.

A helyi média munkatársai által a helyszínen készített videofelvételek tanúsága szerint a civilek barátságosan fogadták az ukrán katonákat, akik szintén megértéssel viszonyultak a helyi lakosokhoz. Utóbbiak a blokád alá vont katonáknak vizet és élelmiszereket vittek.

Elmondták, hogy azért állták el a harcjárművek útját, mert félnek, és nem akarnak háborút. Szerdán az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítói azt jelentették, hogy egy ukrán hadoszlop katonái letették a fegyvert az őket feltartóztató oroszbarát szakadárok előtt a kelet-ukrajnai Kramatorszkban.

Az AFP szerint a feltartóztatott hadoszlop katonáinak szét kellett szerelniük fegyvereiket, a závárzatokat egy jelzés nélküli egyenruhát viselő férfi begyűjtötte. Ez utóbbi a Moszkva-párti fegyveres csoportok térségbeli képviselőjeként mutatkozott be. Az ukrán egységnek a két fél közötti egyezség nyomán a lefegyverzést követően vissza kellett fordulnia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.