Hat jelölt indul

Elnökválasztás kezdődött Algériában

Megkezdődött az elnökválasztás csütörtök reggel Algériában.

2014.04.17 10:33MTI
MTI

A legesélyesebbnek Abdel-Azíz Buteflika leköszönő államfő tűnik. Egyetlen komoly esélyesének Ali Benflísz volt kormányfőt tartják számon. A jelöltek között egy nő is van, Luiza Hanún szélsőbaloldali - trockista - parlamenti képviselő. A 23 millió szavazásra jogosult biztonságára több mint 260 ezer rendőr és csendőr felügyel.

Az 50 ezer szavazóhelyiség várhatóan közép-európai idő szerint 20 órakor zár. A hivatalos eredmény kihirdetését péntekre ígérik. Előző este a Barakát (Elég) nevű mozgalom tüntetésére készülők egy csoportját erőszakkal oszlatta fel a rendőrség Algírban.

A felvonulók az ellen akartak tiltakozni, hogy az ország hivatalban lévő elnöke három ciklus után negyedszer is indul az elnökválasztáson. A 77 éves Buteflika, akit egy éve szélütéssel három hónapon át egy franciaországi kórházban ápoltak, s beszéd- és mozgásképessége csökkent a betegség következtében, személyesen alig jelent meg a kampányban, hét közeli munkatársa járta helyette az országot.

Igen fontos a részvételi arány. A 2009-es elnökválasztáson hivatalosan a szavazásra jogosultak 74,11 százaléka vett részt, de az algíri nagykövetségnek a WikiLeaks kiszivárogtató portál által közzétett távirata szerint a részvételi arányt mindössze 25-30 százalékosra becsülték.

Egy ötpárti ellenzéki pártszövetség a szavazás bojkottjára szólított fel, demokratikus átmenetet szorgalmazva, a Barakát pedig eleve érvénytelennek tartja a voksolást. Az al-Vatan című napilap szerint a választás egy másik fő tényezője a "csalás", amely mindig is jelen volt az algériai választásokon.

Buteflika először 1999-ben került hatalomra a hadsereg segítségével, s harmadik elnökségi időszaka lejártával immár az ország eddig leghosszabb ideig hivatalban lévő államfőjének számít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.