Középpontban az ukrán válság

Válságtalálkozó kezdődött Genfben

Válságtalálkozó kezdődött csütörtökön reggel Genfben az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus rendezésének céljával Ukrajna, Oroszország, valamint az Egyesült Államok külügyminiszterei és Catherin Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője részvételével.

2014.04.17 09:23MTI
freedigitalphotos.net/adamr

A tanácskozás kétoldalú egyeztetésekkel vette kezdetét. Diplomáciai források szerint - az álláspontok közötti jelentős eltérések miatt - nem várható áttörés a tárgyalásokon. Nevük elhallgatása mellett, nyugati hírügynökségeknek nyilatkozó diplomaták úgy vélekedtek: már az is fontos előrelépésnek számítana, ha a felek meg tudnának egyezni a tárgyalások folytatásáról.

Moszkva a szerinte puccsal hatalomra került ukrán átmeneti kormányt teszi felelőssé a helyzet kiéleződéséért, Washington ezzel szemben Oroszországot tartja felelősnek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az elmúlt napokban Angela Merkel német kancellárral és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral folytatott telefonbeszélgetések során bírálta az oroszbarát ukrajnai fegyveresek elleni ukrán katonai fellépést.

Putyin szerint Kijev ezzel egy polgárháború kitörését kockáztatja. Korábbi nyilatkozatok szerint Oroszország a találkozó tervezett napirendjeként a feszültség fokozatos csökkentését, a törvénytelen csoportok lefegyverzését, az ukrajnai alkotmányreform végrehajtását, valamint választások megtartását javasolta.

Andrij Descsica ukrán külügyminiszter szerdán Genfbe érkezésekor a sajtón keresztül felszólította Moszkvát, hogy vonja vissza csapatait Ukrajna keleti határai közeléből.

Az ukrán diplomácia vezetője elutasította a Moszkva által támogatott elképzelést, Ukrajna föderális állammá való átalakítását. Descsica azt is közölte: egyértelművé kell tenni, hogy a Krím félsziget Ukrajna szerves része.

Diplomáciai források szerint az ukrán küldöttség ezzel együtt javaslatokat készített elő az ország keleti részén élő orosz ajkú kisebbség törekvéseinek fokozottabb figyelembevételére. Kijev bizonyítékokat akar bemutatni arra, hogy Moszkva az oroszbarát ukrajnai szeparatisták oldalán beavatkozik a konfliktusba.

Egy magas rangú amerikai forrás szerint az Egyesült Államok azt akarja elérni, hogy Oroszország hagyjon fel a szakadárok támogatásával és bátorításával, és vonja vissza csapatait az ukrán határról. Amerikai tisztségviselők nem zárták ki, hogy a találkozó kudarca esetén újabb amerikai szankciókat vezetnek be Oroszország ellen. A zárt ajtók mögötti tárgyalások eredményeiről a délutáni órákra ígértek sajtótájékoztatót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.