Egy emberrablót elfogtak

Kiszabadult a Nigériában elrabolt diáklányok többsége

Nyolc híján kiszabadult mind a 129 diáklány, akiket másfél nappal korábban raboltak el egy bentlakásos iskolából az ország északkeleti részén.

2014.04.17 07:36MTI
freedigitalphotos.net/Simon Howden

Chris Olukolade vezérőrnagy elmondta, hogy az emberrablók egyikét elfogták. Nyolc lány hiányzik még, "a többiek kiszabadultak az este" - mondta, részletekbe azonban nem bocsátkozott.

A kormány korábbi közlése szerint a biztonsági erők forró nyomon üldözték a középiskolás lányokat Chibok településről elrabló fegyvereseket. Az érintett Borno szövetségi állam kormányzója előzőleg újságíróknak azt mondta, hogy a lányok közül 14-nek sikerült elmenekülnie.

Négyen leugrottak az őket szállító teherautó hátuljáról, tízen pedig elrejtőztek a bokrok között az egyik pihenőnél, amikor a szélsőségesek rájuk parancsoltak, hogy főzzenek valamit, de nem figyeltek elég jól a foglyaikra. Az emberrablás alig néhány órával azután történt, hogy hétfőn 75 halálos áldozatot követelt egy robbantásos merénylet a nigériai főváros, Abuja egyik elővárosának buszpályaudvarán.

A hatóságok kedden azt mondták: a történtek mögött a Boko Haram iszlamista lázadó szervezet állhat, amely 2009 óta egyre véresebb harcot vív az északkeleti és középső országrészben, ahol egy önálló iszlám állam megteremtésére törekszik.

A szervezet, amelynek neve hausza nyelven azt jelenti, hogy tilos a nyugati oktatás, már több gyilkos támadást hajtott végre iskolák ellen Nigériában. Bár a hadsereg azt állítja, hogy visszaszorította a lázadókat a nyugat-afrikai ország távoli, északkeleti csücskébe, a Boko Haram támadásai az utóbbi hónapokban egyre gyakoribbá és véresebbé váltak.

Idén eddig több mint 1500 embert öltek meg, szemben a korábbi négy évben elkövetett merényleteik összesen mintegy 3600 áldozatával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.