Sms-t kapott egy édesapa

Túlélők lehetnek az elsüllyedt dél-koreai hajón

Egy édesapa csütörtökön a katasztrófa helyszíne közelében azt állította, hogy sms-üzenetet kapott a balesetben eltűnt fiától.

2014.04.17 07:06MTI
Forrás: YouTube

"Azt írta nekem a szöveges üzenetben, hogy +élek, vannak itt más életben lévő diákok is, kérlek, mentsetek ki bennünket gyorsan+" - mondta a férfi a Reuters tudósítójának, aki a helyszínre érkezett hozzátartozók táraságában van.

A hivatalos adatok szerint 287 embert, zömében középiskolás diákot keresnek még eltűntként a Dél-Korea nyugati partjainál egy napja történt szerencsétlenségben, és a hatóságok közlése szerint szinte bizonyos, hogy többségük az elsüllyedt hajóban rekedt és nem élte túl a balesetet.

Az alig 12 fokos tengerből szerdán 179 embert sikerült kimenteni, csütörtök délelőttig 9 utas holttestét találták meg. A hajón a legfrissebb híradások szerint 475-en voltak. A szerencsétlenség pontos okát továbbra sem tudni, de a túlélők beszámolói alapján a hajó zátonyra futhatott.

A kimentettek között volt a kapitány is, akit már kihallgatott a parti őrség. A túlélők azzal vádolják a hajó legénységét, hogy a baleset után még vagy háromnegyed órán át nem kezdték meg a mentést, az utasoknak pedig többször is azt mondták, mindenki maradjon a helyén. Még akkor is, amikor a hajó már kezdett az oldalára dőlni.

A mentőalakulatok reflektorok fényénél az éjjel is kutattak az esetleges túlélők után, de az erős áramlatok és a zavaros víz akadályozták a búvárok munkáját - közölte a parti őrség szóvivője.

"Éjféltől reggelig öt, víz alatti kutatást végeztünk. A kabinokba azonban nem tudtak bejutni a búvárok" - tette hozzá. A mentőalakulatok csütörtök reggel kettőzött erővel folytatták munkát a szerencsétlenség partról is látható helyszínén. A szeretteikért aggódó családok már kora reggel összegyűltek a tengerparti Csindo város rakpartján, ahol a hideg szél ellen takarókba burkolózva figyelték a fejleményeket.

A 6825 tonnás Sewol komphajó 30 méter mély vízben süllyedt el, a helyi média felvételein csak a hajó orr-része látszik ki a vízből. Kiemeléséhez várhatóan csak péntek reggel tudnak hozzálátni, miután a helyszínre érkezett a három, erre alkalmas darushajó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.