Öt év aljasság és igazságtalanság

Tóásó-ügy - Öt éve börtönben, ítélet nélkül

Napra pontosan öt évvel ezelőtt ütöttek rajta a bolíviai hatóságok azon az állítólagos terroristacsoporton, amely a gyanú szerint Evo Morales elnök meggyilkolására és a dél-amerikai ország erőszakos kettészakítására készült. Tóásó Előd azóta is börtönben.

2014.04.17 05:30MTI
Forrás: freedigitalphotos sakhorn38

A kommandósok akcióját ketten élték túl, egyikük a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd, aki az ügy több más vádlottjával együtt azóta börtönben várja az ítéletet, holott a helyi törvények szerint is már két éve szabadon kellett volna őt bocsátani.

Az El Día című bolíviai napilap Rózsa-ügy: öt év aljasság és igazságtalanság címmel közölt írást szerdán az úgynevezett terroristaperről, amely az újság szerint a "legrosszabb pillanatát" éli. A cikkíró emlékeztetett rá, hogy az egész ügy - amelynek összesen 39 vádlottja van - különösen hitelét vesztette azóta, hogy az állam képviseletét eredetileg ellátó ügyész, Marcelo Soza Brazíliába menekült és egy nyílt levélben a bizonyítékok manipulálásáról, a tanúvallomások megvásárlásáról és a 2009. április 16-i Santa Cruz-i kommandós akció során történt túlkapásokról számolt be. A bolíviai hatóságok zsarolás vádjával elfogatóparancsot adtak ki Soza ellen, akit Morales korrupt és "bevallottan bűnös" embernek nevezett.

Azon az ominózus hajnalon életét vesztette az állítólagos terroristasejtet vezető bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer - a rendőrség szerint lelőtték őket, míg a családtagok és nem hivatalos tanulmányok szerint szabályos kivégzésről volt szó.

Politikai elemzők és nemzetközi emberi jogi szervezetek szerint a különböző okok miatt folyamatosan elhalasztott és egyre homályosabbá váló per célja az ellenzék fellegvárának tartott Santa Cruz intézményrendszerének és magának a bolíviai politikai ellenzéknek a tönkretétele.

A La Razón című bolíviai napilap honlapján szerdán megjelent cikk szintén a per elhúzódására hívta fel a figyelmet. A lap megszólaltatta a Soza lemondása nyomán az ügy élére újonnan kinevezett ügyészt. Marco Antonio Rodríguez sajnálatosnak nevezte, hogy még nem született ítélet, de szerinte a késlekedésért elsősorban a vádlottak padján ülők hibáztathatók, nem pedig az igazságszolgáltatás.

A közbiztonsági minisztérium közleménye szerint a terroristaper vádlottjai már legalább 200 észrevételt és kifogást nyújtottak be a bíróságnak, ami jelentősen lassítja a tárgyalás előrehaladását azzal a céllal, hogy ne születhessen elmarasztaló ítélet az ügyben. A kormány továbbá azt is gyanítja, hogy a Las Américas szállodában öt évvel ezelőtt végrehajtott rajtaütés két túlélője, azaz Tóásó Előd és társa, a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadic a Twitter közösségi oldalon keresztül ellenzéki képviselőkkel és a bolíviai igazságszolgáltatás által üldözött szökevényekkel vannak kapcsolatban, amivel céljuk a La Paz-i vezetés destabilizálása. A kormány álláspontja szerint a terroristasejt továbbra is működik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.