Moldova is darabokra szakad?

Teljesen megbomlik Kelet-Európa

Évtizedes sebek szakadnak fel napjainkban: függetlenségének elismerését követeli a Dnyeszter menti Köztársaság.

2014.04.16 20:55MTI
Forrás: Wikipedia

Függetlenségének elismerésére szólította fel Oroszországot, az ENSZ-t és az Európai Uniót szerdán a Moldovától való elszakadásra törekvő Dnyeszter menti Köztársaság.

A szakadár terület tartományi parlamentje szerdán egyhangúlag elfogadott egy határozatot, amelyben arra szólítja fel a nemzetközi közösséget, hogy a Dnyeszter folyótól keletre fekvő országrészt ismerje el "szuverén és független államként".

Szergej Seban helyettes házelnök a népek önrendelkezési jogára hívta fel a figyelmet, amely szerinte nemzetközileg kötelező érvényű. Jevgenyij Sevcsuk, a tartomány elnöke az Európai Unióhoz intézett felszólalásában úgy fogalmazott, hogy az államközösségnek kötelessége a Dnyeszter menti Köztársaságot elismernie, amely szerinte nem jelent veszélyt a közösség számára.

A keskeny sávot alkotó - hivatalosan a Moldovai Köztársasághoz tartozó - terület lakói egy 2006-os népszavazásban nagy többséggel amellett tették le voksukat, hogy a régió Oroszország részévé váljon. Míg a Moldovában élőknek csak hat százaléka orosz eredetű, a Dnyeszter-melléki területek lakosainak hatvan százaléka orosz ajkú.

Moszkva az 1990-es évek elején kirobbant polgárháború óta több ezer katonát állomásoztat a vitatott országrészben. Mihail Burla, a tartományi parlament elnöke egy küldöttség élén csütörtökön Moszkvába készül, ahol orosz képviselőkkel fog megbeszéléseket folytatni a Dnyeszter menti terület kérdéseiről.

Ugyanakkor Moldova EU-párti kormánya figyelmeztette Moszkvát, nehogy a Krím félszigethez hasonlóan a Dnyeszteren túli térséget is annektálja, amelynek - bár már 1991-ben kivonta magát Chisinau fennhatósága alól - függetlenségét a nemzetközi közösség nem ismeri el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.