New York

Feloszlik a a muszlimok után kémkedő rendőrségi részleg

A New York-i rendőrség feloszlatta azt az ügyosztályát, amelynek az volt a feladata, hogy terrorelhárítási céllal a városban élő muszlimok után kémkedjen beszivárgó ügynökök segítségével

2014.04.16 20:25MTI
Forrás: Wikipedia

A döntést közvetlenül az készítette elő, hogy New York új rendőrfőnöke, William Braton arra a következtetésre jutott: a muszlim közösségekkel fenntartott kapcsolatok révén több értesülést szerezhet a rendőrség, mint kémcsoport tevékenysége révén. Bill de Blasio polgármester a döntést olyan kulcsfontosságú előrelépésnek nevezte, amely csökkentheti a feszültséget a rendőrség és az általa szolgált közösségek között.

Az úgynevezett "zónaértékelő egység" (korábban: "demográfiai egység") tagjai új beosztásokba kerültek a metropolisz rendőrségének hírszerzési osztályán.

Emberi jogi szervezetek üdvözölték a döntést, amely mindössze néhány nappal azt követően született meg, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium - a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egy több vonatkozásában hasonló programjával kapcsolatban - törvényesnek minősítette az eljárást - írta szerdán a The Daily Beast.

Az egység feloszlatása ugyanakkor egybeesik a szövetségi kormányzatnak azzal a törekvésével, hogy felülvizsgálja a 2001. szeptember 11. után bevezetett biztonsági intézkedéseit. Ezen intézkedések sorába illeszkedik a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) - Edward Snowden által leleplezett - titkos adatgyűjtési gyakorlatának korlátozott reformja is.

A terrorelhárítási céllal létrehozott New York-i rendőrségi egység létezéséről elsőként az AP számolt be 2011-ben, amivel elnyerte a Pulitzer-díjat. A hírügynökség jelentései nyomán a New York-i rendőrség ellen két szövetségi bírósági eljárás indult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.