Uniós hírszerző főnök

Állítólag nincs jelentős orosz katonai jelenlét Kelet-Ukrajnában

Az RT orosz állami televízió idézte az uniós vezetőt. Adódik ugyanakkor a kérdés: mit keresHET akár egyetlenegy orosz katona is egy független ország földjén?

2014.04.16 17:43MTI
Forrás: youtube.com

Nincs jelentős orosz katonai jelenlét Ukrajna keleti részén - idézte szerdán Georgij Alafuzoffot, az Európai Unió katonai hírszerzésének főnökét az RT orosz állami televízió.

A finn származású Alafuzoff a YLE finn közszolgálati televíziónak azt mondta, hogy az orosz hadseregnek nincs szerepe a kelet-ukrajnai városok kormányzati épületeinek elfoglalásában. Ezzel visszautasította azokat a nyugati vádakat, hogy Oroszország áll a nyugtalan kelet-ukrajnai helyzet hátterében.

A parancsnok úgy vélte, hogy a történtekért "többnyire a régióban élő, a jelenlegi helyzettel elégedetlen emberek" felelősek. Hozzátette, hogy az ott élők aggódnak a térségben lakó orosz nyelvű lakosság jóléte miatt.

Az RT emlékeztetett arra, hogy hétfőn Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, Moszkvának nem érdeke Ukrajna felforgatása, egységes országot akar látni.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden Moszkvában jelentette ki: abszurd az az állítás, hogy orosz katonai egységek tartózkodnának Kelet-Ukrajnában. Úgy vélte, hogy a nyugati kormányok szándékosan figyelmen kívül hagyják az orosz vezetés ezzel kapcsolatos nyilatkozatait.

Anders Fogh Rasmussen kedden arra szólította fel Oroszországot, hogy vonja vissza az ukrán határon felvonultatott katonai erőit, és fejezze be Ukrajna destabilizálását. Egyúttal arról is beszélt, hogy a NATO válaszlépésként csapatokat küldhet a szövetség keleti tagállamaiba.

Az ukrán fegyveres erők kedden a hivatalos kijevi megfogalmazás szerint "terrorellenes műveletet" kezdtek az ország keleti részén oroszbarát szakadárok ellen, akik több kelet-ukrajnai városban kormányzati épületeket foglaltak el. Több helyen összecsapások alakultak ki a felek között, és egyes híradások szerint már több halálos áldozatot is követelt a konfliktus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.