Két rendőr megsebesült

Kövekkel, petárdákkal harcoltak a palesztin tüntetők

Palesztin tüntetők két rendőrt megsebesítettek, amikor kövekkel és petárdákkal fogadták a Mecsetek terének megnyitását a zsidó látogatók előtt szerdán.

2014.04.16 12:53MTI
freedigitalphotos.net/artur84

Az arcukat kendővel eltakaró palesztin fiatalok próbálták megakadályozni a látogatók bejutását, a Hamász palesztin iszlamista szervezet zászlóit és olyan táblákat tartva a magasba, amelyek szerint ők az al-Aksza mecset őrzői.

Palesztin források szerint több tucat palesztin is megsérült az összetűzésben, amikor az izraeli biztonságiak könnygázzal és gumilövedékekkel oszlatták szét a magukat a Mecsetek terén elbarikádozó fiatalokat.

Mintegy száz muzulmán előzőleg a Mecsetek terén töltötte az éjszakát, mert úgy értesültek, hogy jobboldali izraeli szervezetek felszólították híveiket: menjenek a Mecsetek terére, és ott mutassanak be zsidó húsvéti, pészahi ünnepi állatáldozatokat. Már harmadik napja folynak kisebb-nagyobb zavargások Jeruzsálem óvárosában, de a katonai rádió szerint szerdán a történtek ellenére nem zárták le a Mecsetek terét.

A zsidók és a keresztények által is szent helyként tisztelt, de muzulmán kezelésben lévő Mecsetek tere a Templomhegy tetején terül el. E téren található a Szikladóm és az al-Aksza mecset, alattuk húzódik a Siratófal.

A zsidók általában a Mecsetek tere alatti Siratófalnál imádkoznak, de az utóbbi időkben a feszültség növekedéséhez vezetett, hogy közülük egyre többen a Mecsetek terén, a rómaiak által kétezer éve lerombolt szentély helyén próbálnak imádkozni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.