Nem lesz nyitás

Újabb bírósági ítélet állt a verespataki aranybánya útjába

Újabb bírósági ítélet hátráltatja a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román társaságot a tervezett verespataki bányanyitásban.

2014.04.16 11:02MTI
freedigitalphotos.net/Boykung

A Kovászna Megyei Törvényszék egy kedden kimondott ítéletben első fokon érvénytelenítette azt az iratot amellyel a Szebeni Regionális Környezetvédelmi Hatóság 2011-ben kedvezően véleményezte a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) területrendezési tervét, közölte szerdán internetes oldalán a Bursa gazdasági napilap.

A pert elindító Alburnus Maior Egyesület közleményben tudatta, a véleményezés hiányában a verespataki önkormányzat nem bocsáthatja ki azt a térségi területrendezési tervet, amely elengedhetetlen a bányanyitáshoz.

"A törvénytelen hatósági véleményezések egész sorát sikerült már érvényteleníteni a bíróságon. Nyilvánvalóvá válik, hogy a hatóságok illegitim módon kedveznek a cégnek, ez pedig egyre alátámasztottabb módon veti fel a korrupció gyanúját" - idézte Eugen Davidot, az Alburnus Maior elnökét az egyesület közleménye.

Az RMGC illetékesei a Bursa napilapnak elmondták, a sepsiszentgyörgyi ítélet nem akadályozza a térségi területrendezési terv elfogadását, hiszen az ítélet még nem jogerős, és azonnal fellebbeztek ellene. A társaság közölte, folytatja a bányanyitás előkészítését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.