Energetika, pénzügy és bányászat

Befolyásos embereket és cégeket vehetnek célba a Moszkva elleni újabb szankciók

Oroszország Ukrajnával szembeni fellépése miatt az Egyesült Államok újabb, Moszkva elleni szankciók bevezetését mérlegeli, amelyek befolyásos személyeket vagy cégeket érinthetnek az energetikai, a pénzügyi vagy a bányászati szektorban.

2014.04.16 07:12MTI
freedigitalphotos.net/pakorn

Jen Psaki, az amerikai külügyminisztérium szóvivője kétségét fejezte ki ugyanakkor azzal kapcsolatban, hogy ezeket a gazdasági büntetőintézkedéseket még a tervezett csütörtöki genfi ukrán-orosz-amerikai-EU diplomáciai egyeztetés előtt kihirdeti-e az amerikai kormány.

Amerikai diplomaták szerint ugyanakkor a szankciók egyelőre nem irányulnak majd egész gazdasági ágazatok ellen, mert ezzel a nyugat-európai szövetségesek - elsősorban Németország - nem értenek egyet.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője kedden szintén megerősítette: Washington komolyan mérlegeli, hogy újabb szankciókat hozzon Moszkva ellen, azt ugyanakkor nem tervezi, hogy fegyvert szállítson Ukrajnának. Carney hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok szerint indokolt az az ukrán katonai akció, amelyet Kijev a rendet és a törvényességet fenyegető Oroszország-barát szakadárok ellen Kelet-Ukrajnában kedden elindított.

Méltatta az ukrán kormány eddig tanúsított visszafogottságát. A szóvivő kijelentette: Washington arra figyelmeztette az ukrán kormányt, hogy óvatosan, fokozatosan és felelősségteljesen folytatassa le a szakadár fegyveresek elleni katonai műveletet a többségében oroszajkúak lakta Kelet-Ukrajnában.

Rámutatott, hogy ezeknek a félkatonai egységeknek nehézfegyvereik is lehetnek. Carney azt is hangsúlyozta, hogy megszűntetné a feszültséget, ha Oroszország visszavonná erőit az ukrán határ mellől, beszüntetné a szakadárok támogatását és tárgyalásokba bocsátkozna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.