Ukrán válság

Washington egyetért az ukrán katonai fellépéssel

"Az ukrán kormány felelőssége, hogy biztosítsa a rendet és a törvényességet és ezek a provokációk Kelet-Ukrajnában olyan helyzetet teremtenek, amelyben a kormánynak válaszolnia kell".

2014.04.16 04:24MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Idea go

Az Egyesült Államok szerint indokolt a rendet és a törvényességet fenyegető Oroszország-barát szakadárok ellen Kelet-Ukrajnában elindított ukrán katonai akció - jelentette ki kedden Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője. Carney szerint ez a fellépés nem a kívánt megoldás, de szavai szerint az ukrán kormánynak válaszolnia kellett a "tarthatatlan" helyzetre. A szóvivő úgy nyilatkozott, hogy az ukrán kormány fokozatosan és felelősségteljesen szándékozik végrehajtani a többségében orosz ajkúak lakta Kelet-Ukrajnában.

Jay Carney kijelentette: Washington komolyan mérlegeli, hogy újabb szankciókat hozzon Moszkva ellen, ugyanakkor nem tervezi, hogy fegyvert szállítson Ukrajnának. Az amerikai külügyminisztérium közlése szerint a gazdasági büntetőintézkedések elrendelése nem valószínű a csütörtökre tervezett genfi ukrán-orosz-amerikai-EU diplomáciai egyeztetés előtt. Ezeken az Egyesült Államok továbbra is részt kíván venni és meg akarja vizsgálni, hogy van-e lehetőség a diplomáciai megoldásra.

Az amerikai elnöki hivatal szóvivője szerint megszűntetné a feszültséget, ha Oroszország visszavonná erőit az ukrán határ mellől, beszüntetné a szakadárok támogatását és tárgyalásokba bocsátkozna. "Az ukrán kormány felelőssége, hogy biztosítsa a rendet és a törvényességet és ezek a provokációk Kelet-Ukrajnában olyan helyzetet teremtenek, amelyben a kormánynak válaszolnia kell" - hangoztatta Carney.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.