Pakisztáni fiatalt öltek meg

Életfogytiglanra ítéltek két feltételezett neonácit Görögországban

Egy pakisztáni fiatal megöléséért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték kedden az Arany Hajnal nevű görög szélsőjobboldali párt két feltételezett tagját.

2014.04.15 21:16MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/franky242

Az ügyben eljáró athéni bíróság a gyilkosságot ugyanakkor nem minősítette rasszista indíttatású bűntettnek. A vád szerint a két, 25 és 29 éves férfi 2013 januárjában leszúrt egy 27 éves pakisztáni bevándorlót. Röviddel a bűncselekmény után őrizetbe is vették az elkövetőket, akik ugyanakkor tagadták, hogy az Arany Hajnal tagjai lennének, jóllehet az egyikük lakásán a kések és gumibotok mellett megtalálták a szélsőjobboldali párt röpiratait is.

A történtekkel kapcsolatban mindkét férfi azt állította, hogy tettüket megelőzően vitába keveredtek a pakisztáni férfival, és visszautasították a szándékos emberölés vádját. Görögországban sokáig felrótták a rendőrségnek és az igazságszolgáltatásnak, hogy szemet huny a neonáci párt erőszakos megnyilvánulásai felett. A hatóságok azóta lépnek fel határozottan az Arany Hajnal ellen, hogy 2013 szeptemberében a tömörülés egyik híve megölte Pavlosz Füszasz antifasiszta rappert. Időközben a párt számos tagját és követőjét őrizetbe vették. Hat neonáci politikus jelenleg is vizsgálati fogságban van. A parlament 18 szélsőjobboldali képviselője közül összesen 9 ellen folyik eljárás egyebek mellett bűnszövetkezetben való részvétel gyanúja miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.