A Szíria-politika egyik felelőse volt

Leváltották a szaúd-arábiai titkosszolgálat vezetőjét

Leváltották a szaúd-arábiai hírszerzés vezetőjét, aki egyebek mellett az ország Szíria-politikájának egyik felelőse volt, és megbízták a damaszkuszi rezsim ellen harcoló lázadók támogatásával is.

2014.04.15 20:52MTI
freedigitalphotos.net/adamr

Bandar bin Szultan herceg leváltását egy kedden közzétett rendeletben jelentette be a szaúdi uralkodó. A SPA állami hírügynökség által utánközölt rendelet szerint a titkosszolgálat vezetője maga kérte felmentését. A posztra eddigi helyettesét, Juszef ben Ali al-Idríszit nevezték ki.

Bandar herceget - aki korábban 22 évig volt az ország washingtoni nagykövete - 2012 júliusában bízták meg a titkosszolgálat vezetésével. Legfőbb feladata az volt, hogy nyújtson támogatást a szíriai lázadóknak, és segédkezzen Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalmának megdöntésében.

A titkosszolgálat főnökeként tavaly novemberben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az Egyesült Államoktól való szaúdi elfordulással fenyegetett, miután Barack Obama amerikai elnök úgy döntött, hogy nem indít katonai beavatkozást Szíria ellen.

Szaúd-Arábia Washington legfőbb arab szövetségese a Közel-Keleten. Ugyanakkor nem sokkal később, az idei év elején a 65 éves Bandar bin Szultan herceg betegszabadságra vonult. Állítólag az Egyesült Államokban műtötték meg a vállát, majd Marokkóban lábadozott, ahonnan csak nemrég tért vissza hazájába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.