Megtiltotta a bíróság

A Muzulmán Testvériség tagjai nem indulhatnak az előre hozott választásokon

Egy egyiptomi bíróság megtiltotta kedden a nemrég terroristának nyilvánított Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet volt és jelenlegi tagjainak, hogy induljanak az idei előre hozott választásokon.

2014.04.16 01:30MTI
freedigitalphotos.net/Tom Curtis

Az észak-afrikai országban május 26-án és 27-én rendezik az elnökválasztást, 11 hónappal az után, hogy félreállították az iszlamista mozgalom által támogatott Mohamed Murszit, Egyiptom első demokratikusan megválasztott elnökét.

Az elnökválasztás nagy esélyesének a volt államfő hatalmának megdöntésében kulcsszerepet játszó hadsereg volt főparancsnoka, Abdel-Fattáh esz-Szíszi számít.

"A bíróságnak a Muzulmán Testvériség terrorista cselekményeit bizonyító videókat, fényképeket és dokumentumokat adtunk át. Ezek alapján nem lenne ésszerű, ha ők vezetnék az országot vagy ők képviselnék a népet a választásokon" - mondta el a francia hírügynökségnek annak a civil szervezetnek az ügyvédje, amely petíció útján kérte az igazságszolgáltatást, döntsön az iszlamisták választásokon való részvételéről.

Az 1928-ban alapított Muzulmán Testvériség évtizedeken át törvényileg tiltott, ugyanakkor megtűrt szervezetnek számított Egyiptomban, sőt a 2011-ben elűzött Hoszni Mubarak elnök uralma alatt bizonyos számú parlamenti helyre is sikerült szert tennie azáltal, hogy jelöltjeit függetlenként indította.

A mozgalom az arab tavasznak köszönhetően ismét legális lett, és a 2011-es felkelés óta tartott összes választást megnyerte. Tavaly decemberben a Murszi hatalmát megdöntő új vezetés terroristának nyilvánította a testvériséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.