Zsidó közösségi intézményekben támadott

Vádat emeltek hármas gyilkosság miatt a rasszista lövöldöző ellen

Három ember meggyilkolása miatt vádat emeltek kedden kansasi ügyészek az ellen a rasszista férfi ellen, aki vasárnap fegyveres támadást hajtott végre két zsidó közösségi intézmény ellen Kansas City egyik elővárosában.

2014.04.15 19:09MTI
freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Frazier Glenn Crosst többek között előre megfontolt szándékkal elkövetett, szándékos emberöléssel vádolták meg. A férfira halálbüntetést szabhatnak ki. A férfi Overland Park zsidó közösségi házánál főbe lőtt egy 14 éves fiút és annak nagyapját, később pedig egy nyugdíjasotthonban egy asszonyt gyilkolt meg.

Cross ellen várhatóan a szövetségi hatóságok is vádat fognak emelni. Noha tettének indítéka minden jel szerint a gyűlölet volt, később kiderült, hogy Cross egyik áldozata sem volt zsidó.

A Miller nevet is használó Cross a Missouri állambeli Aurorából való. Korábban a Ku Klux Klan rasszista szervezet egyik vezetője volt, és többször nyilvánosan kifejezte a zsidók elleni gyűlöletét.

Cross, akire 10 millió dolláros óvadékot szabtak ki, várhatóan kedden jelenik majd meg először a bíróság előtt. Két védőügyvédet rendeltek ki mellé.

Barack Obama amerikai elnök a Fehér Házban megtartott nagyhétfői imareggelin arra hívta fel a figyelmet, hogy Cross éppen a keresztény virágvasárnapra és a zsidó pészahra való felkészülés utolsó napjára időzítette támadását, ami szavai szerint még fájdalmasabbá tette a tragédiát.

"Senkinek sem kellene aggódnia a biztonsága miatt, amikor a hittársaival gyűlik össze. Senkinek nem kellene soha félnie a biztonsága miatt, amikor imádkozik" - mondta.

Az elnök a pészah alkalmából hétfőn kiadott üdvözletében szintén kitért a Overland Park-i támadásokra, hangsúlyozva, hogy az amerikaiak egységesen lépnek fel az ilyen típusú erőszak ellen, amelynek "nincs helye" a társadalomban.

Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok különböző vallású lakói továbbra is összefognak majd a gyűlölethez és erőszakhoz vezető tudatlanság és az intolerancia ellen, beleértve az antiszemitizmust.

"Sohasem veszítjük el az abba vetett hitünket, hogy az együttérzés és az igazságosság végül győzedelmeskedik majd a gyűlölet és a félelem fölött" - szögezte le üzenetében Barack Obama.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.