Munkanélküliség: az EU átlag 10,8 százalék

Európa már régen többsebességes

Jól mutatkozik az eltérés az egyes régiók munkanélküliségi mutatóiban is: több mint tízszeres(!) különbség van a legjobb és a legrosszabb területek között.

2014.04.15 15:35MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Stuart Miles

A 28 tagállamból álló EU-ban 2013-ban a legalacsonyabb munkanélküliséget Oberbayern régióban mérték (2,6 százalék) Németországban, azután következett a szintén német Freiburg (2,9 százalék), majd Ausztriában Salzburg régiója (2,9 százalék).

Ezzel szemben a munkanélküliségtől legjobban sújtott régiók mind Spanyolországban voltak, Andalúziában 36,3 százalékos, a jóval kisebb méretű Ceuta régióban 35,6 százalékos, Melilla régiójában pedig 34,4 százalékos munkanélküliség volt.

2013-ban az EU-s átlag munkanélküliség 10,8 százalék volt, és összesen 49 régió volt, ahol az átlag munkanélküliség fele, 5,4 százalék alatt maradt a regionális mutató. Ezeknek a régióknak a többsége Németországban, Ausztriában és Nagy-Britanniában volt.

A másik oldalon 27 régióban volt az EU-s átlag duplája, 21,6 százalék, vagy még annál is nagyobb a munkanélküliségi ráta, ezek többsége Spanyolországban és Görögországban található.

Magyarországon 2013-ban 10,2 százalék volt az országos munkanélküliség. Közép-Magyarországon 8,7 százalék, Közép-Dunántúlon 8,6 százalék, Nyugat-Dunántúlon 8,8 százalék, Dél-Dunántúlon 9,1 százalék, Észak-Magyarországon 12,9 százalék, Észak-Alföldön 13,9 százalék, Dél-Alföldön 10,5 százalék volt az állástalanok aránya.

A NUTS (statisztikai célú területi egységek nómenklatúrája) besorolás célja, hogy egységes rendszerben lehessen kezelni a tagállamok régióit. A NUTS 1 besorolás 98 részre, a NUTS 2 besorolás 272 részre, a NUTS 3 rendszer 1315 részre osztja az EU területét. Az EU strukturális alapjaiból való támogatás odaítélésénél a NUTS 2 besorolás alapján számolnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.