Merénylet a nigériai fővárosban

Robbantás a buszpályaudvaron: kétszáznál is több áldozat lehet

A főváros központjába közlekedő, ingázókkal zsúfolásig megtelt buszok szemtanúk szerint már indulni készültek a reggeli csúcsforgalom idején, amikor egy gépkocsival közéjük hajtott négy férfi.

2014.04.15 07:59MTI

Kórházi források szerint több mint kétszáz halálos áldozatot követelt az az öngyilkos robbantásos merénylet, amelyet hétfőn követtek el a nigériai főváros, Abuja egy elővárosi autóbuszpályaudvarán.

A rendőrség és más hatóságok hivatalos jelentései korábban 71 halottról és 124 sebesültről számoltak be.

Az abujai nemzeti kórház egy név nélkül nyilatkozó női munkatársa azonban a dpa német hírügynökségnek azt mondta hétfőn, hogy a Nyanya elővárosban történt terrorcselekmény után ő maga több mint kétszáz, a klinikájukra beszállított holttestet számolt össze.

Adetoun Sotimehin, a Maitama kórház főorvosa újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy az ő intézményükbe 14 holttestet vittek be, míg az Asokoro kórház vezetője szerint hozzájuk 27 halottat szállítottak.

A főváros központjába közlekedő, ingázókkal zsúfolásig megtelt buszok szemtanúk szerint már indulni készültek a reggeli csúcsforgalom idején, amikor egy gépkocsival közéjük hajtott négy férfi, és tüzet nyitott a közelükben lévő emberekre. Néhány másodperc múlva az autójuk felrobbant.

A detonáció harmincnál több gépkocsit és autóbuszt rongált meg, s azok üzemanyagtartályát felgyújtva további robbanásokat okozott. Az áldozatok közül sokan a felismerhetetlenségig megégtek, mások a végtagjaikat veszítették el a hatalmas robbanásban.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és a világszervezet Biztonsági Tanácsa, valamint William Hague brit külügyminiszter élesen elítélte a brutális merényletet, és részvétüket nyilvánították az áldozatok hozzátartozóinak és a sebesülteknek.

Hague kijelentette, hogy London továbbra is szorosan együtt fog működni a nigériai kormánnyal a terrorizmus fenyegetésének megfékezésében. Az ENSZ BT az elkövetők felkutatásának és felelősségre vonásának fontosságát hangsúlyozta nyilatkozatában.

Egyelőre semmilyen szervezet nem vállalta magára az abujai merényletet, de a nigériai hatóságok a Boko Haram iszlamista szervezetet gyanítják mögötte, amely 2009 óta egyre véresebb lázadóharcot vív az északkeleti és középső országrészben. Szemtanúk szerint iszlamista fegyveresek a múlt hét végén legalább hatvan embert öltek meg egy északkeleti falu elleni támadásukban, egy másikban pedig, amely egy tanárképző főiskola ellen irányult, nyolcat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.