V4-Németország: negyed évszázada...

Közös emlékezés a kommunista rendszer bukásának 25. évfordulójáról

Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában az évfordulós megemlékezéseket a fővárosokban tartják meg, Németországban viszont Lipcsében lesz a központi megemlékezés október 9-én.

2014.04.15 06:18MTI
Fotó: ma.hu

Közösen emlékezik meg a kommunista rendszer 1989-es bukásának 25. évfordulójáról a négy visegrádi ország és Németország államfője - közölte Hynek Kmonícek, a cseh elnöki hivatal külügyi osztályának igazgatója hétfőn Prágában. Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában az évfordulós megemlékezéseket a fővárosokban tartják meg, Németországban viszont Lipcsében lesz a központi megemlékezés október 9-én.

"Megerősíthetem, hogy az elnök úr (Milos Zeman) mind az öt rendezvényen részt vesz. Öt rendezvény lesz, öt országban, öt államfővel" - mondta Kmonícek a Cseh Sajtóirodának hétfőn este. Azzal, hogy a németországi központi megemlékezés nem Berlinben, hanem Lipcsében lesz, Joachim Gauck német államfő arra akar rámutatni, hogy a kelet-németországi tömeges rendszerellenes megmozdulások, tüntetések nélkül nem kerülhetett volna sor a berlini fal ledöntésére és Németország újraegyesítésére - írja a cseh hírügynökség.

Az ötös találkozókon Milos Zeman cseh, Joachim Gauck német, Áder János magyar, Andrej Kiska szlovák és Bronislaw Komorowski lengyel köztársasági elnök vesz részt. A központi csehországi megemlékezést november 17-én rendezik meg Prágában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.