Rendkívüli ukrán helyzet

Kijevben járt a CIA igazgatója

Washington normális esetben nem számol be a CIA-igazgató látogatásairól, és ezt most is csak a rendkívüli helyzet, valamint a vizittel kapcsolatos hamis állítások miatt teszi.

2014.04.14 21:54MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Serge Bertasius Photography

A Fehér Ház szóvivője megerősítette azokat az orosz sajtóértesüléseket, miszerint Kijevben járt a hét végén John Brennan, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója. Jay Carney, az amerikai elnöki hivatal szóvivője hétfőn közölte, hogy Brennan egy európai körút során fordult meg az ukrán fővárosban.

Mint mondta, Washington normális esetben nem számol be a CIA-igazgató látogatásairól, és ezt most is csak a rendkívüli helyzet, valamint a vizittel kapcsolatos hamis állítások miatt teszi. Viktor Janukovics megbuktatott ukrán elnök az utóbbi napokban azzal vádolta meg a CIA-t, hogy erő alkalmazására bátorította a kijevi vezetést. Ezt az ügynökség tagadta. Vasárnap éjjel, az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését követően Jurij Szergejev ukrán ENSZ-nagykövet még "Moszkvából származó" értesülésként tagadta Brennan kijevi vizitjét.

Oroszország hivatalos magyarázatot kért az Egyesül Államoktól arról, hogy mit keresett Kijevben a CIA igazgatója. Carney kijelentette, hogy a magas szintű hírszerzési vezetők látogatása a hidegháború befejeződése óta - miként az amerikai-orosz kapcsolatokban is - elfogadott eszköze a kölcsönösen előnyös biztonsági kapcsolatok előmozdításának. Carney azt is közölte, hogy Barack Obama várhatóan még hétfőn felhívja orosz partnerét, Vlagyimir Putyint.

A fehér házi szóvivő arra figyelmeztetett, hogy Moszkva ukrajnai beavatkozásának további "ára" lesz. Közölte, hogy Washington újabb szankciók bevezetéséről konzultál szövetségeseivel. Carney egyúttal méltatta az ukrán kormánynak a provokatív orosz lépésekkel szemben tanúsított visszafogottságát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.