Szerb kormányalakítás

Koalícióra lép a Szerb Haladó Párt a Vajdasági Magyar Szövetséggel

Április 27-éig egy "kicsi, modern és hatékony kormány" fog felállni Szerbiában.

2014.04.14 21:14MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/jos

A márciusi választásokon győztes Szerb Haladó Párt (SNS) a Vajdasági Magyar Szövetséggel (VMSZ) alakít kormánykoalíciót - jelentette be Aleksandar Vucic leendő szerb kormányfő az SNS hétfői elnökségi ülését követően. Vucic az ülést követően azt mondta, hogy április 27-éig egy "kicsi, modern és hatékony kormány" fog felállni Szerbiában.

Egyúttal azt is elképzelhetőnek nevezte, hogy a kormányban az SNS korábbi koalíciós partnere, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) is helyet kap majd. Az SNS a márciusi választásokon 158-at szerzett meg a 250 parlamenti mandátumból, ugyanakkor az által tervezett alkotmánymódosításhoz kétharmados többségre lesz szüksége, ezért próbál koalíciós alkukat kötni.

A VMSZ hat, az SPS pedig 44 képviselői hellyel rendelkezik. Az SNS és a VMSZ a múlt hét elején kezdett tárgyalni egy esetleges koalícióról. Pásztor István, a VMSZ elnöke korábban azt mondta, hogy a párt megmarad a korábbi céljai mellett, és kizárólag államtitkári helyeket szeretne kapni az új kormányban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.