Hamarosan szabadok lehetnek

Elégedetlenek a honatyák, mert a volt államfő bizalmasai túl enyhe büntetés kaptak

Megdöbbentően enyhének minősítették hétfőn tunéziai parlamenti képviselők azokat az ítéleteket, amelyeket a hét végén mondott ki egy katonai bíróság a három éve megbuktatott Zín el-Ábidín Ben Ali államfő több bizalmi emberére.

2014.04.15 01:30MTI
freedigitalphotos.net/suphakit73

A korábban magas tisztségeket betöltő vádlottakat a 2011-es forradalom idején történt, csaknem háromszáz emberéletet követelő vérontások miatti felelősségük kapcsán fogták perbe. A vádlottak ügyében már korábban születtek ítéletek, azokat azonban megtámadták.

Ali Szeriátit, az elnöki gárda volt parancsnokát három év szabadságvesztésre ítélték, csakúgy mint Rafik Belhadzs Kászem korábbi belügyminisztert.

Dzsalál Búdríga, a különleges egységek volt parancsnoka előre megfontolt emberölés vádjával eredetileg tíz év börtönbüntetést kapott, a katonai törvényszék azonban a tények újraértékelése után a vádat visszaminősítette, és Búdrígát végül veszélyben lévők segítségnyújtásának megtagadása címén három évre ítélte.

Mivel a vádlottak 2011 óta őrizetben vannak, a letöltött időt számításba véve pár héten belül szabadlábra kerülhetnek. Mindez kiváltotta a 2011-es választásokat megnyerő iszlamista en-Nahda párt honatyának felháborodását, és hétfőn a perek újrafelvételét követelték.

Több más párt képviselői is csatlakoztak, arra szólítva fel az igazságszolgáltatást, hogy az ügyeket polgári bíróságokon tárgyalják újra. A katonai bíróság által szombaton hozott határozat értelmében az áldozatok családjai 5 és 140 ezer tunéziai dinár (700 ezer - 12 millió 500 ezer forint) kártérítést kapnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.