Utolérni a többieket

Megemelte a magáét és Medvegyevét is Putyin

Rendelettel 2,65-szörösére emelte saját fizetését Vlagyimir Putyin orosz elnök, és ugyanakkora mértékben növelte Dmitrij Medvegyev miniszterelnök járandóságát is.

2014.04.14 13:33MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/thanunkorn

Moszkvában a múlt héten közölték az államfő és a kormány tagjainak vagyonbevallását. Eszerint Putyin tavaly 3,7 millió rubelt (22,9 millió forint) keresett, kevesebbet, mint 2012-ben. Jövedelme alacsonyabb volt, mint a miniszterelnöké vagy a saját tanácsadóié, de elmaradt még a miniszterek többségének fizetésétől is.

A Kreml és a kormány által közzétett adatokból kiderült, hogy Medvegyev jövedelme 4,3 millió rubel (26,6 millió forint) volt, míg például Mihail Abizov, a nyílt kormányzás ügyeiért felelős miniszter tavaly 282 millió rubelt (1,75 milliárd forint) keresett. Utóbbi jövedelme volt a legnagyobb. Utána következett Igor Suvalov, a kormány második embere 226 millió rubeles (1,4 milliárd forint) keresettel.

A kormányon belül csak három miniszternek volt kevesebb illetménye tavaly, mint Vlagyimir Putyinnak: Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági és Nyikolaj Nyikiforov távközlési miniszternek (3,6-3,6 millió rubel, azaz 22,3 millió forint), valamint Szergej Donszkojnak, a természeti erőforrások és a környezetvédelem miniszterének (az ő jövedelme 3,5 millió rubel, azaz 21,7 millió forint) volt.

A mostani rendelet ezen a helyzeten próbál változtatni azzal, hogy megemelte az elnök és a kormányfő fizetését. Dmitrij Peszkov, az elnök szóvivője egy hétfői nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy a határozat csupán arról gondoskodik, hogy a két vezető javadalmazása arányaiban utolérje a többi tisztviselőét, mert ők korábban nem részesültek a kormány és az adminisztráció más tagjainak juttatott béremelésben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.