Ukrán válság

Ukrajna föderalizációja: nem zárják ki a népszavazást

A Moszkva-barát szakadárok a Donyeck melletti Horlivkában a rendőrség épületének ostromára készülnek. A rendőrök odabenn elbarikádozták magukat.

2014.04.14 12:58MTI
Forrás: youtube.com

Olekszandr Turcsinov ukrán ideiglenes államfő nem zárja ki azt, hogy Ukrajnában a május végi elnökválasztással egy időben népszavazást tartsanak az ország föderalizációjáról.

Turcsinov erről a parlamenti frakcióvezetők és bizottsági elnökök tanácskozásán beszélt hétfőn - jelentette az UNIAN hírügynökség.

"Nem ellenezzük a népszavazás megtartását. Mi több, meggyőződésem, hogy az ukránok túlnyomó többsége ezen a referendumon - amelyre a parlament megfelelő döntése esetén az elnökválasztással egy időben kerülhetne sor - az oszthatatlan, független, demokratikus és egységes Ukrajnára adná a szavazatát" - mondta Turcsinov.

Az elnök bejelentette, hogy a nemzetbiztonsági tanács döntésének megfelelően Kelet-Ukrajnában a hadsereg bevetésével "kezdetét veszi a terrorellenes művelet, ha a lázadók nem teszik le a fegyvert". Ez szerinte teljes mértékben összhangban van az ukrán törvényekkel, azzal a jogszabállyal is, amely arról rendelkezik, hogy mit kell tennie az államnak a terrorizmusellenes harc esetén. Meggyőződését fejezte ki, hogy "az ukránok készek visszavágni az agresszornak", amely megsérti Ukrajna területi épségét. A rendőrök nem fognak fegyvert használni a békés polgárok ellen, viszont azokkal szemben fognak erőt alkalmazni, akiknél fegyver van, mert - mondta - "nincs más megoldás".

A politikus meggyőződését fejezte ki, hogy a Donyec-medencében a helyi lakosság támogatásával hamarosan stabilizálódik a helyzet. "A terroristák kezétől nemcsak a rendőrök, hanem civil lakosok is meghaltak. Vér tapad a terroristák kezéhez" - hívta fel a figyelmet Turcsinov. Azt mondta, hogy a keleti régiókban a rendőri szerveket teljesen megújítják "az ukrán hazafiakkal".

A CNN hírtelevízió donyecki tudósítója hétfőn délelőtt azt jelentette, nyoma sincs annak, hogy Kelet-Ukrajnában terrorellenes műveletek kezdődtek volna.

"Nem látni katonákat, rendőröket, biztonsági erőket" - jelentette a helyszínről az amerikai hírtévé újságírója. Azt mondta, Kelet-Ukrajnában legalább kilenc városban oroszbarát erők szálltak meg közigazgatási épületeket. A tudósító kommentárja szerint nagyon jól szervezettek, ami "arra enged következtetni, hogy nem helyi erőkről van szó".

A BBC brit tévé jelentése szerint a Donyeck megyei Szlovjanszk városában "minden csendes", nincsenek harckocsik, nincs ostromállapot.

A lenta.ru orosz hírportál szerint Szerhij Taruta, a Donyeck megyei állami közigazgatás vezetője hétfőn délelőtt bejelentette: a térségben az ultimátum határidejének lejárta után "bevezették a terrorellenes művelet állapotát". A rendfenntartó szervek és a hadsereg tevékenysége az ország keleti részén elsősorban a béke és a rend védelmét szolgálja, amiket "cinikusan és hidegvérrel elvesznek (a néptől) felfegyverzett, agresszív és fanatikus emberek". Taruta felszólította Donyeck megye lakóit, hogy a húsvét előtti nagyhét kezdetére való tekintettel józanul viselkedjenek, ne reagáljanak a provokációkra, és ne sértsék meg a közrendet".

Az UNIAN arról adott hírt, hogy a Moszkva-barát szakadárok a Donyeck melletti Horlivkában a rendőrség épületének ostromára készülnek. A rendőrök odabenn elbarikádozták magukat, miközben mintegy 150 szakadár lezárta az épület melletti sugárutat. A BBC jelentése szerint a lázadók már hatalmukba is kerítették a belügyi épületet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.