Dúsítás

Irán és az urán - mire jó a jog?

Iránnak joga van ahhoz, hogy az urándúsítás mértékét 90 százalékos szintig emelhesse - fejtegette vasárnap Teheránban Ali Akbar Szalehi, az iráni atomenergia-ügyi hivatal vezetője.

2014.04.13 18:10MTI

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség által idézett tisztségviselő hangoztatta: "Országunkat megilletik azok a jogok, amelyekkel az atomsorompó egyezményt aláíró országok rendelkeznek... Ez azt jelenti, hogy jogunk van az urán 90 százalékos szintig való dúsításához".

Szalehi szerint Irán kizárólag a genfi egyezmény keretében, önkéntes alapon egyezett bele abba, hogy programjában 5 százalékosra csökkenti az urán dúsítását. Elmondta azt is, hogy országa a következő esztendőkben négy további atomerőművet tervez létesíteni, mégpedig az iráni és orosz szakemberek együttműködésének a keretében.

Teherán tavaly novemberben ideiglenes, hat hónapra szóló megállapodást kötött a "hatokkal", azaz az Egyesült Államokat, Oroszországot, Kínát, Nagy-Britanniát, Franciaországot és Németországot magában foglaló országcsoporttal. Az egyezmény alapján nem dúsíthatja 5 százaléknál magasabb szintre uránkészleteit, a hatok pedig cserébe enyhítik a nemzetközi szankciókat.

A "hatok" júliusig végleges és átfogó megállapodást akarnak elérni Iránnal. A megbeszélések egyik fő napirendi pontja volt az araki nehézvizes reaktor, amelyből Irán adott esetben plutóniumot tud kinyerni, amely atomfegyverek előállításának alapjául szolgálhat. A nyugati hatalmak és Izrael ugyanis azzal vádolják Teheránt, hogy békés célú nukleáris tevékenységének leple alatt atomfegyver előállítására törekszik, az iráni kormány ezt következetesen tagadja.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) március 20-i jelentése szerint Irán a megállapodás január 20-i életbe lépése óta felhagyott a 20 százalékra való hasadóanyag-dúsítási programjával: ez a szint technikailag már nagyon közel áll az atomfegyverek előállításához szükséges, 90 százalékos dúsítási fokozathoz. Emellett csökkentette a 20 százalékos szintre dúsított készleteit. Az anyagból ugyanakkor az is kiderül, hogy Irán még nem fejezte be annak a létesítménynek a létrehozását, amelyben az alacsony dúsítású urángázt atomfegyverek előállítására kevésbé alkalmas anyaggá, uránoxid porrá alakítanák át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.