Megszállás

Oroszbarát szakadárok kikiáltották a "független donyecki köztársaságot"

A kelet-ukrajnai Donyeckben a megyei adminisztráció épületét megszállva tartó oroszbarát szakadárok hétfőn kikiáltották a "független donyecki köztársaságot".

2014.04.07 13:34MTI
MTI, archív

A döntést a szeparatisták által létrehozott, úgynevezett "népi tanács" hozta meg rendkívüli ülésén. A testület emellett úgy határozott, hogy az újonnan létrehozott "köztársaság" csatlakozik Oroszországhoz.

A szakadárok vezetői kihirdették a tanács döntését a hivatali épület előtt összegyűlt oroszbarát tüntetőknek, akik a döntéseket kitörő ovációval és Oroszországot éltető skandálással fogadták.

Az oroszbarát tüntetők a megyei adminisztráció épületét vasárnap szállták meg Donyeckben. Eredetileg a megye törvényesen megválasztott tanácsától követelték, hogy hozzon döntést a terület Ukrajnától való elszakadásáról.

A megyei tanács képviselői azonban hétfőn nem ültek össze tanácskozni, ezért a szakadár tüntetők önhatalmúlag megfosztották őket mandátumuktól, és megalakították saját döntéshozó testületüket, a "népi tanácsot".

A hivatal erkélyére kifüggesztették a "donyecki köztársaság zászlaját." Az épület előtt a tüntetők által épített barikád mellett gyúlékony keverékkel teli hordók állnak. Az oroszbarát aktivisták közölték, hogy ha támadás éri őket, készek felgyújtani azokat.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.