Donyeckben elfoglalták a biztonsági szolgálatot

Luhanszkban már fegyvert szereztek az oroszbarát ukrajnaiak

A szeparatisták hétfőn barikádot építettek az épület elé gumiabroncsokból és vaspajzsokból. A rendőrséget készültségbe helyezték, a hatóságok lezárták a városba vezető utakat.

2014.04.07 11:26MTI

Oroszbarát tüntetők hétfőn a kelet-ukrajnai Donyeckben megrohamozták és elfoglalták az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) helyi épületét, a térség egy másik városában, Luhanszkban az SZBU épületét elfoglaló tiltakozók megszerezték az ott tárolt fegyvereket.

Helyszíni jelentések szerint Donyeckben a tüntetők gyors rohammal, alig 15 perc alatt vették be az SZBU épületét. Közlésük szerint jelenleg "átvizsgálják" a biztonsági szolgálat archívumában őrzött iratokat, közben megerősítik az épület környékét, hogy visszaverjenek egy esetleges ostromot. A városban előző nap a tüntetők a megyei adminisztráció épületét szállták meg. Hétfőn az épület előtt mintegy 150-en tartózkodtak maszkokban, botokkal, ütőkkel és pajzsokkal felfegyverkezve. Hétfőn gumiabroncsokkal és szögesdrótokkal erősítették meg az épület előtt emelt barikádjukat. Az épületre orosz zászlót tűztek ki.

Luhanszkban oroszbarát tüntetők előző nap foglalták el az SZBU helyi épületét. A roham közben kilencen sérültek meg. Az épületet elfoglalók behatoltak a fegyverszobába, és megszerezték az ott tárolt fegyvereket. A szeparatisták hétfőn barikádot építettek az épület elé gumiabroncsokból és vaspajzsokból. A rendőrséget készültségbe helyezték, a hatóságok lezárták a városba vezető utakat, hogy ne kaphassanak az épületfoglaló szakadárok erősítést a környező településekről.

Eközben a szintén Kelet-Ukrajnában lévő Harkivban a rendőrök és az oroszbarát demonstrálók megállapodtak, és utóbbiak önként kivonultak az előző nap elfoglalt megyei adminisztráció épületéből. A belügyminisztérium megyei részlegének sajtóosztálya szerint a rendvédelmieknek sikerült meggyőzniük a tüntetőket arról, hogy véleményüknek kizárólag a törvény biztosította keretek között, a közrend megsértése nélkül adjanak hangot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.