Még orosz filmfesztivált is terveznek Jaltán

Így nyeli le Oroszország a Krímet

Magasabb nyugdíj, kivonuló ukrán bankok, út- és hídépítés, természetvédelmi körzetek - rengeteg dolga van az oroszoknak.

2014.03.26 22:45MTI

Gőzerővel dolgozik az orosz állami gépezet, hogy a Krím félszigetet bekapcsolja Oroszország közigazgatási, politikai, gazdasági és kulturális vérkeringésébe.

Vlagyimir Putyin orosz államfő a múlt vasárnap rendelte el, hogy az Oroszországi Föderációhoz csatlakozott Krím félszigeten egy hét alatt ki kell építeni az új orosz közigazgatást. Szombatig tehát a krími rendőrséget, a polgári védelmet, a belső titkosszolgálatot (FSZB) és a többi állami szervet az orosz jog szerint kell átszervezni. A Krím "honosítása" tehát felgyorsult.

Hétfőtől az ukrán hrivnya mellett hivatalos fizetőeszközzé vált a rubel, kedd óta pedig a Krímben élő mintegy 500 ezer nyugdíjas az orosz fizetőeszközben kapja járandóságát. Az orosz rendszerre való teljes átállás 2015 elejéig befejeződik, de az oroszországi szintre megemelt nyugdíjakat már egyesek a jövő hónapban kapni fogják, az értékkövetésre való átállás pedig a következő három hónapban megtörténik - nyilatkozta szerdán Vlagyimir Konsztantyinov, a krími parlament elnöke.

Időközben azonban ukrán bankok beszüntették működésüket a félszigeten, és Kijevből sem érkezett már pénz a nyugdíjasoknak és az állami alkalmazottaknak. Vlagyimir Levandovszkij krími pénzügyminiszter azzal nyugtatta őket, hogy április elsejéig behozzák a kifizetésekben keletkezett késedelmet. "A kijevi hatóságok informatikai rendszerétől teljesen el vagyunk zárva, önállóak vagyunk. Az adók is a mi költségvetésünkbe folyhatnak be" - mondta a miniszter. Elismerte ugyanakkor, hogy a krími bankrendszer még nem működik gördülékenyen, és vannak problémák az átutalásokkal.

A bérek és nyugdíjak orosz rendszerhez igazítása Moszkva egyik legvonzóbb ígérete volt a krímiek számára. Az erőszakszervezeteknek a moszkvai irányítás alá rendelése a Kreml számára rendkívül fontos. Vlagyimir Kolokolcev orosz belügyminiszter keddi parancsa alapján a Krím félszigeten létrehozzák az ottani belügyi tárcát, Szevasztopolban pedig a belügyi igazgatóságot, megalakítják a Szövetségi Nyomozó Bizottság helyi igazgatóságát, valamint az orosz főügyészség helyi szervezetét.

Az orosz vámhatóság sem tétlenkedett. A független Krími Köztársaságot ugyan Oroszországon kívül egyetlen ország sem ismerte el, az orosz vámosok szerdán szolgálatba álltak a Krím félszigetet az ukrajnai szárazfölddel összekötő területen lévő Armjanszk városnál felállított határállomásnál. A 21 ember első munkanapján megjelent Andrej Beljanyinov, az orosz Szövetségi Vámszolgálat vezetője is, aki azt javasolta az ott szolgálóknak, hogy "minél gyakrabban mosolyogjanak".

Az orosz útfelügyelet időközben felmérte, mibe kerül a krími utak rendbetétele. A Roszavtodor szerint a 6,22 ezer kilométernyi út felújítására 1,2 milliárd rubelre (mintegy 7,6 milliárd forintra) van szükség. Ennek egy részét a tartalékaiból fedezi, a többit az orosz közlekedési tárcától kéri.

Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter ugyancsak szerdán jelentette be: a Kercsi-szoroson át felépítendő hídra a kormány az állami programok keretében fogja keresi a forrásokat. Pénz tehát még nincs, de a 4,2 kilométer hosszú, a Fekete-tengert és az Azovi-tengert, és így a Krímhez tartozó Kercsi-félszigetet és az oroszországi Tyamany-félszigetet összekötő hidat az orosz kormány utasítása alapján két év alatt, 2016-ra fel kellene építeni.

A Krím csatlakozásával Oroszországnak számos új természetvédelmi területről is gondoskodnia kell. Mint Dmitrij Bjelanovics, az orosz környezetvédelmi minisztérium osztályvezetője szerdán bejelentette, hat természetvédelmi terület, egy nemzeti park és tizenhét vadrezervátum tartozik immár hozzájuk a félszigeten.

Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszter arról tájékoztatott szerdán a hazai filmgyártás fejlesztésével foglalkozó kormányzati tanács ülésén, hogy a kabinet kidolgozta a tervet a Krím-félsziget és Szevasztopol filmgyártásának fellendítésére. Játékfilmeket és más műfajú alkotásokat is terveznek forgatni, sőt már meg is kezdték a Csata Szevasztopolért című produkció készítését. Jaltán orosz filmfesztivált akarnak rendezni, a híres fekete-tengeri üdülővárostól nem messze keletre lévő Gurfuz pedig gyermekfilm-fesztiválnak adna otthont.



Dmitrij Medvegyev a tanácskozáson nehezményezte, hogy szerinte a Krím lakossága az utóbbi években "kulturális elszigeteltségben" élt. Az orosz kormányfő ezt úgy értette, hogy a krímieket az orosz filmművészet legjobb vívmányaitól zárták el.

Eközben Moszkvában különleges vendégként köszöntötték a krími könyvkiadó vállalatokat a szerdán megnyílt oroszországi nemzeti könyvvásáron.

A március 16-án tartott krími népszavazás óta nem telt el két hét. Rá két napra Vlagyimir Putyin orosz államfő a Krím félsziget vezetőivel együtt a moszkvai Kremlben ünnepélyesen aláírta a megállapodást, amelynek értelmében a szakadár Krími Köztársaság, - amely előző nap egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Ukrajnától - és Szevasztopol város rögtön az Oroszországi Föderáció részeivé váltak. Ezután már csak formalitásnak számított, hogy az orosz parlament mindkét háza még a múlt héten jóváhagyta a megállapodást és az új jogalanyok Oroszországhoz csatlakozásához szükséges alkotmánymódosítást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.