Eltűnt utasszállító

Műholdakkal és távcsövekkel is keresik az eltűnt repülőgépet

A Malaysia Airlines eltűnt Boeing 777-es utasszállító repülőgépe utáni kutatásban felhasznált felszerelések a legbonyolultabbaktól egészen a legegyszerűbbekig terjednek.

2014.03.21 22:35MTI

Néhány az MH370-es járat keresése során bevetett eszközök közül:

ORION TÍPUSÚ KATONAI REPÜLŐGÉPEK
A Lockheed Martin amerikai hadiipari vállalat által gyártott P-3 Orion típusú, négy légcsavaros, gázturbinás tengeralattjáró-vadász repülőgépeket az akcióban részt vevő ausztrál és új-zélandi hadsereg is használja. Mivel az Indiai-óceán déli részén található kutatási terület Perth-től mintegy 2500 kilométerre délnyugatra fekszik, a repülőgépek a nyolcórás bevetésekből mindössze két-három órát tudnak a roncsok utáni kutatással tölteni.

Az Orion egyik előnye, hogy hosszú időn keresztül is képes nagyon alacsonyan repülni. Mike Yardley, az új-zélandi légierő repülődandár-parancsnoka elmondta, hogy a vezetése alatt álló egység repülőgépei jóval a felhők és a köd alatt, az óceán felszíne felett mindössze 60 méterrel szállnak. A szakértők szerint ez rendkívül nagy koncentrációt követel a pilótáktól.

A tengeralattjáró-vadász fedélzetén tizenhárom fős legénység teljesít szolgálatot, közülük néhányan egy megfigyelőálláson dolgoznak, ahol szabad szemmel, három - egy infravörös, egy távolsági és egy magas felbontású - kamerával, valamint egy csúcstechnológiás radarrendszerrel pásztázzák a vizet. A különböző felszerelések kombinálása lehetővé teszi, hogy szinte bármit észleljenek a vízfelszínen. A legénység rögzíti is a látottakat, hogy a támaszpontra való visszatérés után visszanézhessék a felvételt.

Az Orion hanglokátorral is rendelkezik, így a felszín alatt is képes keresni, ezt a képességet azonban a jelenlegi bevetések során nem használják.

A kutatásban más gépek is részt vettek pénteken, egyebek mellett az amerikai haditengerészet P-8 Poseidon típusú tengeralattjáró-elhárító repülőgépe és a kanadai Bombardier Global Express nevű, hosszú utak megtételére képes üzleti magánrepülőgépe is, amelynek fedélzetén a katasztrófavédelmi ügynökség munkatársai teljesítettek szolgálatot. Más gépek is úton vannak a térség felé.

TÁVCSÖVEK
A Hoegh St. Petersburg nevű norvég teherszállító hajó csütörtök éjszaka érkezett a kutatási területre és világítás mellett kezdett neki a keresésnek. A húszfős Fülöp-szigeteki személyzet távcsövekkel és szabad szemmel pásztázta az óceánt. A hajó autókat szállított a Dél-afrikai Köztársaságból Ausztráliába, amikor felkérték a részvételre a kutatásban.

Egy másik kereskedelmi hajó előreláthatólag pénteken fog megérkezni, ezen kívül három kínai tengerjáró is úton van az Indiai-óceán déli része felé. Peking egy, jelenleg Perth-ben horgonyzó jégtörő hajó küldését is tervezi.

Ha bármilyen repülőgéproncsot találnak, azt az ausztrál haditengerészet szombaton érkező, HMAS Success nevű hajója fogja begyűjteni és elszállítani.

MŰHOLDAS HELYMEGHATÁROZÓVAL ELLÁTOTT BÓJÁK
Az új-zélandi hadsereg egyik Orionja két jelzőbóját dobott a vízbe csütörtökön, a kutatásban résztvevő erők azonban további bóják elhelyezését is tervezik egy C-130 Hercules katonai szállító repülőgép segítségével.

A kartonhengerekre hasonlító, nagyjából egy méter hosszú bóják GPS-jeleket sugárzó antennával vannak felszerelve, amelyek nyomon követhetővé teszik az eszközt.

A koncepció lényege, hogy a bóják mozgásának tanulmányozása pontosabb becsléseket tesz lehetővé arra vonatkozóan, hogy a repülőgép roncsai merre sodródhatnak a vízen. A rendszer mindazonáltal nem tökéletes, mert a szél miatt más lehet a bóják pályája, mint a nagyobb tárgyaké.

MŰHOLDKÉPEK
A DigitalGlobe amerikai cég által rögzített és az ausztrál kormány által csütörtökön nyilvánosságra hozott műholdas képeken két, nagy méretű tárgy látható, amelyek a kutatásban részt vevők szerint esetleg kapcsolatban lehetnek az eltűnt utasszállítóval.

A felvételek nem jelentenek kétségbevonhatatlan bizonyítékot, a vállalat műholdja ugyanis, bár el tud fordulni mindkét irányba, minél jobban elfordítják, annál gyengébb minőségű képeket tud készíteni.

Ezek a műholdak nem olyanok, mint a filmekben láthatóak, amelyek segítségével akár egy autó rendszámtábláját is le lehet olvasni a világűrből. A felvételeken az avatatlan szem számára mindössze elmosódott pacák láthatóak, és szakemberre van szükség a képek elemzéséhez, aki a fény visszatükröződéséből állapítja meg, hogy tényleg egy tárgy vagy csak a hullámzás látszik a képernyőn.

Az ausztrál hatóságok más kereskedelmi műholdakat is a terület fölé irányítottak, hogy nagyobb felbontású képeket kapjanak a két tárgyról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.