Kapcsolatban lehetnek a maláj géppel

Érdekes dolgokra bukkantak a műholdas felvételeken

Műholdas képeken felfedeztek két tárgyat az Indiai-óceán déli részében, amelyek "kapcsolatban lehetnek" a március 8-án 239 emberrel a fedélzetén eltűnt malajziai utasszállító repülőgéppel.

2014.03.20 07:21MTI

Tony Abbott ausztrál miniszterelnök elmondta, az "új és megbízható információt" az ausztrál tengerészeti hatóság (AMSA) kapta, és a légierő már repülőgépet is indított a helyszín megvizsgálására. Hozzátette, hogy hamarosan három további gép indul a térségbe.

Abbott nem közölte, milyen jellegű tárgyakról van szó, és milyen kapcsolatot sejtenek az eltűnt utasszállítóval. Úgy vélte, a tárgyak megtalálása nagyon nehéz feladat lesz, és nem is vehető biztosra, hogy tényleg a rejtélyes módon elveszett géphez tartoztak.

Az ausztrál hajózásbiztonsági hatóság (AMSA) közlése szerint "alig kivehető" az a két tárgy, amelyre a műholdas felvételeken bukkantak, de a nagyobbik mintegy 24 méter kiterjedésű.

"Tekintélyes méretű tárgyakról van szó, és vélhetően sodorja őket a víz, fel és alá mozgatva a felszínen" - mondta John Young, az AMSA katasztrófa-elhárítási részlegének vezetője az Indiai-óceán déli részében felfedezett tárgyakról. Ausztrália négy kutató repülőgépet és két hajót küldött az érintett térségbe, amelyet még a hét első felében jelöltek ki, a felvételeken megjelölt tárgyak felkutatására.

"Megerősíthetem, hogy van egy új nyom (...), és éppen az ausztrál küldöttséggel tárgyalok" - mondta Hishammuddin Hussein malajziai közlekedési miniszter Kuala Lumpurban, ahonnan az utasszállító utáni kutatást irányítják. Husseint az ausztrál kormányfő bejelentését követően érték el újságírók.

A miniszter hangsúlyozta, minden nyomot figyelembe vesznek, ahogy azt az első naptól fogva tették, s ezúttal reméli, "hogy egy pozitív fejleményről van szó". Ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy túl korai lenne még megmondani, hogy pontosan mi az, amit az ausztrál műholdfelvételeken megjelöltek.

A 12 napja eltűnt gépet példátlan erőkkel keresik: 26 ország mintegy 60 hajója és 50 repülőgépe kutatja nyomait, de hatalmas területen kell keresni, amely a kalkulációk szerint a Kaszpi-tenger keleti partjától az Indiai-óceán déli részéig terjed.

A Malaysia Airlines Boeing 777-es típusú repülőgépe Kuala Lumpurból Pekingbe tartott. Fedélzetén 239 ember tartózkodott, köztük 154 kínai állampolgár. A csütörtöki fejlemény nyomán a kínai külügyminisztérium utasítást adott az ország ausztráliai nagykövetségének és konzulátusainak, hogy szorosan működjenek együtt az ausztrál féllel a kutatási és mentési munkálatokban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.