A "népi kormányzó" elengedését követelik

Oroszbarát tüntetők foglalták el a donyecki ügyészség épületét

Oroszbarát tüntetők megostromolták és hatalmukba kerítették vasárnap a donyecki ügyészség épületét, követelve a letartóztatott Pavlo Hubarjov önjelölt megyei kormányzó elengedését.

2014.03.16 16:07MTI
MTI, archív

A tüntetők letépték az épület előcsarnokában az ukrán zászlót, és orosz lobogót tűztek ki az ügyészség tetejére. Egyes hírek szerint az épületben van a megyei vezetés. A tiltakozók azt gondolják, hogy Szerhij Taruta kormányzó is bent tartózkodik.

Azt követelik, hogy a hatóságok engedjék szabadon Pavlo Hubarjovot, és helyezzék vissza a megyei ügyészség élére a menesztett Roman Romanovicsot. A tiltakozók Oroszországot, Hubarjovot és a Berkut szétoszlatott rendőrségi rohamosztagot éltető jelszavakat skandáltak, és azt harsogták, hogy "a rendőrség a néppel van".

Az Interfax hírügynökség beszámolója szerint az épületből kijött Mikola Frantovszkij hivatalban lévő megyei ügyész, és a tüntetőkhöz próbált fordulni, de a bekiabálások miatt nem tudta elmondani beszédét.

Az ügyészség ostroma előtt Frantovszkij néhány tüntetővel bement az épületbe tárgyalni Hubarjov, illetve a három nappal ezelőtti tömegverekedés idején őrizetbe vett személyek elengedéséről, de nem derült ki, hogy mire jutottak.

Helyszíni tudósítások szerint a tüntetők az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megyei igazgatóságánál is gyülekeztek, követelve Hubarjov kiszabadítását, több tucatnyian közülük be is mentek a rendőrség kommandósai által őrzött épületbe, majd kisvártatva kijöttek, és közölték, hogy odabenn "nincs senki".

Az önjelölt "népi kormányzót", Pavlo Hubarjovot tíz nappal ezelőtt tartóztatták le, miután irányítása alatt több száz oroszbarát tüntetők megszállta a megyei állami közigazgatás épületét, s népszavazás kiírását követelte a többségében orosz ajkú kelet-ukrajnai Donyeck megye jogállásáról.

Hubarjovot Ukrajna területi épsége és sérthetetlensége elleni támadással, az alkotmányos rend és államhatalom megdöntésére irányuló kísérlettel, illetve középületek elfoglalásával vádolják. Az orosz média szerint a donyecki tüntetésen háromezernél több ember vett részt.

A tüntetők nemcsak Hubarjov elengedését követelték, hanem azt is, hogy az ukrán parlament "távolítsa el a hatalomból" az illegitim kormányt, helyezze hatályon kívül döntéseit, és a "néppel egyeztetve" hozzon létre új koalíciós kabinetet.

A tüntetők egy határozatot is megfogalmaztak, amelyben azt is követelik, hogy Ukrajnában rendezzenek népszavazást az ország állami berendezkedéséről, illetve különféle gazdasági és politikai szervezetekhez való csatlakozásáról.

Emellett követelik a helyi népszavazások megtartását szabályozó törvény elfogadását, és azt, hogy államnyelvi státust kapjon az országban az orosz nyelv is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.