Megfékezik a lakbérek emelkedését

Rezsicsökkentés, német módra

Németországban bevezetik az úgynevezett lakbérféket, a törvénytervezetet egy héten belül elfogadja a kormány.

2014.03.14 21:45MTI
A jelmondat megállja a helyét a német piacon is

Heiko Maas igazságügyi miniszter a berlini lapnak elmondta, hogy bérlőváltáskor jelenleg a 30 százalékot is eléri a lakbér emelkedése a leginkább felkapott régiókban, és ezzel a drágulási ütemmel egyre kevésbé lehet lépést tartani. A lakhatás már "szinte megfizethetetlen az átlagosan keresők számára", ezért a kormánynak lépnie kell - mondta a miniszter.

A tárca javaslata szerint ezentúl amikor új bérlő költözik egy lakásba, a tulajdonos a térségben - kerületben, településen - érvényes lakbérszínvonalnál legfeljebb 10 százalékkal magasabb kezdeti bérleti díjat állapíthat meg.

A lakbér kiemelten fontos ügy Németországban, mert a legtöbben nem saját tulajdonú lakásban, hanem bérelt ingatlanban laknak. Az ingatlanpiacon pedig az utóbbi években robbanásszerű áremelkedés ment végbe, elsősorban az alacsony kamatok és az euró jövőjét övező aggodalmak miatt.

Az áremelkedés nemcsak az ingatlanárakat, hanem a lakbéreket is érintette. A DIW gazdaságkutató intézet elemzése szerint a leggyorsabban dráguló Berlinben 2010 óta rendre évi 8 százalékkal emelkedtek a lakbérek, Hamburgban és Münchenben pedig 4-4,5 százalékkal. A vizsgált 71 város közül 43-ban az inflációnál nagyobb mértékben emelkedtek a lakbérek.

A bérleti szerződésekben rendszerint azt a megoldást alkalmazzák, hogy meghatároznak egy kezdeti díjat, amelyet évente módosítanak a helyi önkormányzat úgynevezett lakbértükre alapján, amely az adott területre, városrészre, kerületre jellemző lakbérszintet mutatja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.