Eltűnt maláj gép

Nem ázsiai a hamis útlevéllel a fedélzeten tartózkodó két utas

Tovább folytatódik a nyomozás a Malajzia és Vietnam között nyomtalanul eltűnt repülőgép rejtélyének kiderítésére: a korábban ázsiainak vélt, hamis útlevéllel az utasszállítóra felengedett két utas egyikét sikerült azonosítani, de mindkettőjükről kiderült, hogy nem ázsiai arcvonásúak.

2014.03.10 18:02MTI
YouTube

Azharuddin Abdul Rahman, a malajziai Polgári Légiközlekedési Hatóság vezetője hangsúlyozta, hogy újra és újra megvizsgálták a videofelvételeket és a fotókat, amelyek alapján megállapítható, hogy a két utas nem ázsiai. Egyiküket sikeresen azonosította a rendőrség, nevét és állampolgárságát azonban nem hozták nyilvánosságra a hatóságok.

Zahid Hamini belügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy a két férfi ázsiainak tűnik, és a politikus amiatt mérgelődött, hogy az útleveleket ellenőrző tisztségviselőknek miért nem lett gyanús a két európai néven utazó ázsiai férfi.

A thaiföldi rendőrség és az Interpol közben kihallgatta annak az utazási irodának a tulajdonosait Pattaya üdülőhelyen, amely eladta az pusztán odautazásra szóló, nem retúr repülőjegyet a lopott útlevéllel utazó két férfinak. Ennek eredményét azonban még nem közölték. A hatóságoknak hétfő estig nem sikerült a Malaysia Airlines Boeing 777 típusú utasszállító gép nyomára bukkanniuk, amelyen összesen 239 személy volt.

A repülőgép Malajzia és Vietnam között tűnt el a radarernyőkről anélkül, hogy előtte bármilyen probléma felmerült volna, vagy a pilóták vészjelzést adtak volna le. Több ország 34 repülőgépe és 40 hajója indult az eltűnt utasszállító keresésére.

Száz kilométeres sugarú kör területét kutatják át, a kör középpontja az a hely, ahol a gép utoljára jelt adott magáról. Mindeddig tévesnek bizonyultak a repülő vélt nyomai: egy narancssárga tárgyat a gép mentőcsónakjának hittek, ám kiderült, hogy csupán mohával borított szeméthalom, egy olajfoltról pedig azt gondolták, hogy esetleg a repülőgép üzemanyagtartályából származik, ám laboratóriumi vizsgálat cáfolta a feltevést.

A hatóságok továbbra sem tudják, mi okból tűnt el az utasszállító. Szakértők szerint történhetett robbanás, végzetes motorhiba, terrortámadás, nagyon erős légörvény, hibázhattak a pilóták, de akár öngyilkosságot is elkövethettek.

A lopott útlevelekkel utazó két férfi ügye mindenesetre felerősítette azt a felvetést, hogy bűncselekmény történhetett. Amíg a hatóságok nem találják meg a repülőgép roncsait, nem állítható bizonyosan, hogy az utasszállító lezuhant, ám napokba, sőt hetekbe telhet, amíg a Boeing nyomára bukkannak, még akkor is, ha nagy erőkkel keresik a repülőgépet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.