Ukrán válság

Washington megerősíti a régióbeli szövetségesek iránti elkötelezettségét

A Pentagon intenzívebbé fogja tenni a lengyel légierővel folytatott közös kiképzést és megerősíti az amerikai részvételt a balti államoknak a NATO által biztosított légtérvédelmében.

2014.03.05 18:07MTI
Forrás: MTI

Az Egyesült Államok megerősíti a közép- és kelet-európai NATO-szövetségeseinek védelme iránti elkötelezettségét, válaszul az ukrajnai Krím félsziget orosz megszállására - jelentette ki szerdai szenátusi meghallgatásán Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter.

A Pentagon vezetője rámutatott, hogy ezen országok közül több egy fél évszázadon át a szovjet uralom elszenvedője volt.

Hagel bejelentette, hogy a Pentagon intenzívebbé fogja tenni a lengyel légierővel folytatott közös kiképzést és megerősíti az amerikai részvételt a balti államoknak a NATO által biztosított légtérvédelmében.

Az Egyesült Államok januárban vette át a litván, a lett és az észt légtér ellenőrzését. A tervek szerint négy magyar Gripen vadászgép pedig jövő januártól járőrözik majd a balti államok felett.

Közölte, hogy a nap folyamán beszélni szándékozik az ukrán védelmi miniszterrel. Martin Dempsey tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke elmondta, hogy a nap folyamán beszélt az orosz vezérkari főnökkel.

Sem Hagel, sem Dempsey nem tett említést Oroszországgal szembeni esetleges katonai ellenlépésekről. Az amerikai összfegyvernemi vezérkari főnök az önmérséklet megőrzését sürgetett annak érdekében, hogy továbbra is tere maradhasson a válság diplomáciai megoldásának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.